Megcsalás, kasztrálás és gyilkosság a francia királyi családban

szep_fulop.jpgIV. Fülöp vagy Szép Fülöp a középkori Franciaország egyik legjelentősebb uralkodója volt, aki Jolánta magyar hercegnő révén, II. András magyar király dédunokája volt. A király érdekes ember volt, akit egy korabeli püspök úgy jellemzett, hogy "nem ember, nem állat, hanem szobor".

A királynak összesen hét gyermeke született, akik közül három fiú francia király lett, míg egy lány, angol királyné. A három további gyermeke még gyermekkorában meghalt. (a képen Károly, Fülöp, Izabella, Szép Fülöp, Lajos és a király öccse, Károly)

2

Szép Fülöp eléggé mozgalmas életet élt, elegendő csak a templomos lovagok vezetőinek 1314. március 18-i kivégzésére gondolni, amelyet ő rendelt el vagy az egyébként botrányos életű VIII. Bonifác pápával való konfliktusára gondolni, amely a pápák avignoni fogságának kezdete volt.

Nem bánt azonban kesztyűs kézzel a fiai feleségeivel sem, ahogy a Tour de Nesle-affér mutatta.

Három fia politikai okból nősült meg, Lajos feleségül vette Burgundiai Margitot, az ifjabb Fülöp Burgundiai Johannát, míg Károly Burgundiai Blanche-t.

1313-ban Izabella angol királyné hazalátogatott, s amikor Lajos és Károly bábelőadást rendeztetett a vendégeknek, s az angol királyné hímzett erszényeket adott ajándékba fivéreinek és sógornőinek. Az év végén az angol király nagy vacsorát adott Londonban, s Izabella észrevette, hogy két ajándékerszény Gautier és Philippe d'Aunay lovagoknál volt. A királyné arra a következtetésre jutott, hogy két sógornője viszonyt folytat a lovagokkal.

1314-ben amikor hazalátogatott, elárulta ezt az apjának, Fülöp pedig azonnal vizsgálatot indított, s kiderült, hogy a két lovag és a két hercegnő (Blanche és Margit) a párizsi városfal egyik őrtornyában, a Tour de Nesle-ben "tiltott ügyletbe" keveredett - vagyis megcsalták a férjüket.

tour-de-nesle.jpg

Johannáról kezdetben azt mondták, hogy tudott az ügyről, sőt ott is volt néhány alkalommal, majd azt, hogy ő is házasságtörő volt.

A két lovag megpróbált Angliába szökni, de tervük nem sikerült.

Az egyébként is hirtelen haragú Fülöp elfogatta a két férfit és alaposan megkínoztatta őket, így eléggé gyorsan bevallottak mindent. A vallomás után kasztráltatta a két férfit, majd az egyiket felnégyelték, a másikat kerékbe törték, de végül mindkettőt felakasztották.

A férfiak kivégzése mellett a három feleség is a bíróság elé került, kettő a megcsalás miatt, a harmadik mert tudott az ügyről, de hallgatott róla.

A bíróság végül Blanche és Margit esetében megállapította a bűnösséget, s két bűnös büntetése az volt, hogy leborotválták a hajukat és életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kaptak. Johannát felmentették a vádak alól, jórészt férje, ifjabb Fülöp nyomására.

Akkortájt éppen nem volt megválasztott pápa, így Margit és Lajos házasságát nem lehetett érvényteleníteni, ezért a Château Gaillard kastély földalatti cellájába zárták. Pár hónappal később azonban Szép Fülöp is meghalt egy vadászbalesetben, így Lajos került a trónra.

Pár nap múlva Margit hirtelen meghalt - a szóbeszéd alapján meggyilkolták. Lajos második felesége lett Magyarországi Klemencia, Károly Róbert testvére, Nagy Lajos nagynénje. Az ő gyermekük volt a rejtélyes körülmények között elhunyt, alig öt napot élt I. János francia király.

Blanche nyolc évvel később, 1322-ban kiszabadulhatott, amikor férje lett a király, de férje érvénytelenítette a házasságukat és kolostora küldte.

A föld alatti börtönben töltött idő alatt azonban az egészségi állapota nagyon megromlott, így hamarosan ő is meghalt.

Johanna a Dourdan kastélyban volt házi őrizetben, de végül felmentették. Talán azért, mert ha elválnak, akkor viszi magával Burgundiát is, talán azért, mert férje valóban szerette.

 djp