Biológiai hadviselés - a saját seregünk és országunk ellen

robert 2 of Scotland Feb 22 1371 to April 13 1390 | Norse ancestry, Scottish  ancestry, British historyAz első Stuart-házból származó skót uralkodó a Walter Stewart főudvarmester és Marjorie Bruce skót királylány házasságából születő II. Róbert volt.

Édesanyja, I. Róbert skót király lánya volt, így az 1316. március 2-án Paisley-ben született Róbert jogos örökösként léphetett később trónra. Édesanyja, hasonlóan I. Mária magyar királynőhöz, terhessége utolsó heteiben leesett a lováról, s olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét nem tudták megmenteni. A 19 éves anya életének utolsó óráiban azonban császármetszéssel megszülte gyermekét, aki az orvosok gondoskodásának hála túlélte a balesetet és a műtétet is.

Róbert alig 11 éves volt, amikor apja meghalt, s hamarosan nagyapja, a király is elhunyt, akit II. Dávid követett a trónon, aki Róbert édesanyjának öccse volt.

File:Edward III (18th century).jpg - Wikimedia CommonsA kiskorú Dávid azonban III. Edvárd angol király elől Franciaországba menekült, ahol éppen a százéves háború dúlt, de VI. Fülöp a Château Gaillard-ban helyezte el vendégét. Később, amikor hívei fölénybe kerültek megpróbált Skóciába visszajutni, de közben Angliában elfogták és a Towerbe zárták. Fogsága kevéssé volt szigorú, de tizenegy éven keresztül élvezte az angolok vendégszeretét.

A fiú megnyerő fiatalemberré cseperedett, akiről egy krónikás úgy írt, hogy "egy fiatalember, aki vonzó megjelenésű az emberek fiai között, szélesvállú és magas testalkatú, kedves mindenkihez, és szerény, nagylelkű, vidám és őszinte"

Közben otthon Róbert lett a régens, mint a legnagyobb hatalmú nemes, aki megpróbálta kiszabdítani nagybátyját a Towerből.

Nem vette azonban számításba, hogy 1348-ban pestisjárvány tört ki Angliában, amely 1349-re már komoly pusztítást okozott.

Pontosabban számításba vette, de Isten büntetésének vélte az angolok agresszív politikája miatt, s kihasználva gyengeségüket hadjáratot indított ellenük. Amikor azonban a serege elérkezett a selkirki erdőbe az ő katonái között is felütötte a fejét a pestis. A skót vezér ráeszmélt, hogy a halálba vezeti seregét, így próbált visszavonulni, de hamarosan ötezer katonája hunyt el a pestisben. Hazatérve a katonák a nép között is elterjesztették a pestist, így az ország lakosságának harmada-negyede halt meg Róbert döntése miatt.

djp