Az utolsó francia császár leghíresebb szeretője - Marguerite Bellanger

III. Napóleon kedvenc kurtizánja

A francia színésznő III. Napóleon egyik leghíresebb szeretője volt, aki Émile Zola révén halhatatlanná vált.

Marguerite Bellanger 1838. június 10-én született Julie Justine Marine Lebœuf néven egy szegény családban s 15 évesen mosónőként kezdett el dolgozni. Egy Rives nevű hadnaggyal folytatott viszonya kinyitotta a szemét az egyéb lehetőségek felé és egy cirkuszban helyezkedett el, ahol akrobataként és táncosként dolgozott. Párizsba kerülve már színésznőként dolgozott a La Tour d'Auvergne színházban Marguerite Bellanger (ál)néven. Nem volt túl tehetséges, cserébe az egyik legkeresettebb kokottá vált. Több művész (pl. Manet) modellje is volt és külön rendőrségi engedéllyel még férfi öltönyben is fényképezték. (Eugéne Disdéri: Marguerite Bellanger - 1870k)

marguerite_bellanger_1870_korul_eug_ne_disderi.jpg

1863 júniusában egy fa alá menekült az eső elől a Saint-Clod Parkban, amikor az éppen arra kocsizó III. Napóleon menedéket nyújtott számára a kocsijában. A császárt megbabonázta a színésznő szépsége, s hamarosan két házat is ajándékozott neki. 1864. februárjában egy fia született Charles Jules Auguste François Marie Lebœuf néven, s novemberben a császár egy kastélyt (Villeneuve-sous-Dammartin) ajándékozott a számára, ugyanakkor a fia is kapott egy kastélyt (Mouchy) és egy panziót (az anyjának haszonélvezeti joga volt). Noha voltak más szeretői a császár nagyon nagyvonalú volt vele ... talán nem véletlenül.

Kapcsolatukról tudott Eugénia császárné is, aki nem különösebben foglalkozott az üggyel, így a császárnak egészen bukásáig a szeretője maradt, sőt még a vesztfáliai fogsága alatt is találkoztak.

Amikor a császár Viktória királynő Angliájában elhunyt, ő maga is odautazott, hogy meggyászolja "kedves urát". Felesége lett egy brit katonatisztnek, báró William Louis Kulbachnak, s nyugodtan élte életét kastélyában, egészen 1886. november 23-án bekövetkezett haláláig. Fia, aki valószínűleg III. Napóleon egyik törvénytelen fia volt, katonai pályára lépett, majd 1941-ben halt meg utód nélkül.

A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz! - Kövesd a Pinterest-fiókot - Twitter-fiókot!