Az instant sör - doboz vagy üveg helyett egy zacskóban
Egy forradalmi újításnak köszönhetően hamarosan porból is elkészíthetjük az egyik legrégebbi és a legszélesebb körben elfogyasztott alkoholos italt, a sört. Egy kelet-németországi kolostori sörfőzdében (a Neuzelle városában található Fritsche sörfőzdében) megalkották a világ első instant sörporát, és nem kell sokat várni, hogy elérhető legyen a kereskedelmi forgalomban.
Csupán egy pohár vagy korsó, illetve víz szükséges hozzá. A vízből és porból készített habos ital épp olyan ízű, mint a csapolt változat, állítják a készítők, akik a hagyományos sörfőzési technikákat is mellőznék a jövőben. Úgy tudni, hogy azért álltak elő ezzel az ötlettel, hogy spórolni tudjanak a szállításon. A por a valódi ital súlyának alig 10 százalékát teszi ki.
Aranyszínű árnyalatával, keserédes ízeivel és habos felszínével Stefan Fritsche legújabb főzete éppen úgy néz ki és olyan ízű, mint bármely más sör. Az ideiglenesen véglegesített recept egyelőre alkoholmentes, és nincsenek benne buborékok, de az 56 éves cégtulajdonos alkoholos változatot is akar fejleszteni, de azt is tervezi, hogy buborékokat is ad hozzá, hogy még sörszerűbbé tegye.
„Tudjuk, hogy a klasszikus pilsner-ivók és a kézműves sörök rajongói, különösen Németországban, eleinte szkeptikusak lesznek a termékünkkel szemben” – magyarázta Stefan Fritsche ügyvezető. A fő célpiac az afrikai és ázsiai országok lesznek, mivel a sörport sokkal könnyebben és olcsóbban lehet nagy távolságra szállítani, mint egy üveg sört. A németországi bevezetés azért is problémás, mert ott létezik egy sörre vonatkozó 500 éves tisztasági törvény, amely „Reinheitsgebot” néven ismert, amely többek között az összetevőket malátára, komlóra, élesztőre és vízre korlátozza.
Mindezek mellett persze, a sörporral elkerülhetőek az 1814-es nagy sörkatasztrófa-féle események is.
Korábban is voltak már hasonló próbálkozások, hiszen 2014-ben az amerikai Lipsmark cég töményszeszes zacskóival került a címlapokra, de a terméket a legtöbb államban gyorsan betiltották, majd még azelőtt kivonták a forgalomból, hogy egyáltalán a polcokra került volna. 2016-ban egy dán sörfőzde négyféle, különböző ízű por létrehozását jelentette be, de a projektnek már nyoma sem maradt a honlapján.
Kapcsolódó posztok
A legrégebbi bajor sörfőzde
Karácsonyi vacsora a Tudor-korban
Az alkoholista cárnő, aki szeretője fejét egy üvegben tartotta
A első mesterséges édesítőszer
A Pepsi hadiflottája – egy üdítő(s) hadsereg
Az első részeg sofőr
A pezsgő feltalálása