Meghalt a királynő! Éljen a királynő!

I. Mária angol királynő az uralkodása alatt, féltestvérét, Erzsébetet, többször is feleségül akarta adni, aki ezek ellen a próbálkozások ellen hevesen tiltakozott. (a lenti képen Mária)

mary1.jpg

Így volt akkor is, amikor Fülöp, Mária férje a savoyai herceget, az unokafivérét ajánlotta férjként. A herceg még Angliába is utazott, de Erzsébet ekkor a woodstocki börtönében volt, s egyébként sem akart férjhez menni. Ekkor kapta meg fenyegetésként, hogy akár meg is halhat, ha tiltakozik. Szerencséjére végül Mária is egyetértett vele, így megmenekült. (a lenti képen Erzsébet)

betty1.jpg

Közben az angolok a spanyolok mellett harcoltak a franciák ellen és hamarosan elveszítették Calaist. Ez természetesen nem tetszett az angoloknak, s ekkortájt terjedt el a hír, hogy Mária állapotos.

A királynő annyira félt a terhességtől, hogy még végrendeletet is írt, közben az országban influenzajárvány tombolt, s ez nagyon legyengítette a királynőt. A terhesség azonban csak nem akart a szokott módon alakulni, s Mária végül beismerte, hogy nem lesz gyermeke, csak álterhessége volt.

Nagyon félt attól, hogy örökös híján, Erzsébet örökli a trónt, hiszen húga protestáns volt, de fejet kellett hajtania a törvények előtt. Maga elé hivatta Erzsébetet és azt mondta neki, hogy csak akkor uralkodhat, ha megtartja a katolikus hitet, de Erzsébet csak annyit válaszolt, hogy úgy cselekszik, ahogyan a szíve diktálja és az ország népének javára válik.

Fülöp szerette volna támogatni Erzsébetet, de ő ezt visszautasította, nem akart spanyol segítséget.

1558. novemberében a királynő már haldoklott, s végül elismerte, hogy a húgát illeti a trónt. November 17-én hajnalban pedig Aragóniai Katalin leánya távozott az élők sorából.

Amennyire zaklatott életet élt, olyan csendesen és nyugodtan hunyt el. Nyugodtan, de keserűen, hiszen tudta, a húga a protestantizmust fogja támogatni. Valószínűleg petefészekcisztában vagy méhrákban hunyt el.

Fülöp, aki nem volt jelen a halálakor, hanem éppen Brüsszelben járt, csak annyit mondott húgának a felesége haláláról: "Sajnálom, hogy meghalt."

Mária, ahogyan John White, Winchester püspöke mondta a temetésén: "Király lánya volt; király nővére; király felesége volt. Királynő volt, és ugyanezen a címen király is." Persze Mária halálával nem ért véget az élet, hiszen tulajdonképpen első, s eleddig utolsó alkalommal tudták elmondani, hogy "Meghalt a királynő! Éljen a királynő!"

Máriát ugyanis féltestvére, Boleyn Anna lánya, Erzsébet követte, aki az angol királyság egyik legjelentősebb uralkodója lett. Mária elődje, Lady Jane kénytelen volt lemondani, majd Mária kivégeztette, négy évszázaddal korábban Matilda pedig a polgárháborúban vereséget szenvedett, s elmenekült.

Mit is örökölt Erzsébet?

A korszak Angliája egy vallásilag végtelenül megosztott, gazdaságilag legyengült, diplomáciailag nem túl erős, az utolsó francia birtokait éppen elveszítő ország volt.

Ez a helyzet várt a 25 éves fiatal lányra, aki számos egyéb hátránnyal is rendelkezett.

erzsebet_2.jpg

Nő volt, amely a korban (s olykor még ma is) számos ember szemében alkalmatlanná tette az uralkodásra, bár az angol törvények nem zárták ki a nőági örökösödést - egyébként már Mária sem léphetett volna trónra. Bár az is igaz, hogy elődei nem sokat tettek a cáfolatért, hiszen Matilda végül elmenekült, Lady Jane-t lemondatták és kivégezték, s éppen az a Mária, aki a "Véres" melléknevet kapta.

Boleyn Anna lánya volt, akit sokan nem is tekintettek törvényes feleségnek, s akit két évtizeddel korábban a "király szajhája" melléknévvel illettek.

Protestáns volt, de az utolsó évek erőteljes katolicizmus miatt nagyon sok embert szembefordult a protestantizmussal, amely szintén jelentősen nehezítette a dolgát.

Mindez olyan szintű volt, hogy még a koronázási szertartást is nehéz volt megszervezni.

A koronázás joga és feladata a canterbury érseket illette meg, s érdekes lett volna látni, hogy Reginald Pole, az utolsó katolikus érsek hogyan nyilatkozik erről, de ő pár órával Mária királynő után szintén elhunyt az éppen tomboló influenzajárványban.

A rangban őt követő yorki érsek megtagadta a koronázás végrehajtását, a londoni püspök pedig Erzsébet számára volt elfogadhatatlan az ellenforradalomban játszott szerepe miatt. A Máriát eltemető winchesteri püspök háziőrizetben volt a temetésen elmondott protestánsellenes prédikációja miatt, a chichesteri püspök pedig egy hasonló prédikáció miatt már korábban börtönbe került, ahol közben december 28-án elhunyt. Még ezek után is több püspök kiesett az influenza és egyéb okok miatt, így végül egy viszonylag alacsony rangú püspök, Owen Oglethorpe végezte el a koronázást. Ő sem nagyon tetszett az ifjú királynőnek, de szépen lassan elfogytak a jelöltek, így megelégedett vele.

koronazas.jpg

djp