Milyen kapcsolat van Macbeth és Szent István között?

machbet.jpgHa valaki ma meghallja Macbeth nevét, minden bizonnyal az egyik legnagyobb angol drámaíró, William Shakespeare 1577-ben megjelent drámája jut eszébe, amely persze élve a költői szabadsággal, nem igazán hiteles történelmi szempontból.

A valóságban Macbeth, II. Malcolm skót király unokája lehetett, aki egy félig autonóm uradalom, a Moray Királyság ura lett, miután valószínűleg felelős volt elődje, Gille Coemgáin haláláért. Ezután feleségül vette Grouch ingen Boite-t, elődje özvegyét, de gyermekük nem született.

1040-ben Duncan, a skót király (aki szintén II. Malcolm unokája volt), megtámadta Macbeth királyságát, akinek emberei (vagy maga Macbeth) 1040. augusztus 14-én (vagy 15-én) egy összecsapásban megölték. Duncan halála után Macbeth lett a skót király, akinek 17 éves uralkodása viszonylag csendben lezajlott, a legvégét kivéve.

malcolm.jpgUralkodása végén Macbeth a lumphanan-i csatában hunyt el 1057. augusztus 15-én, s aki legyőzte, Duncan fia, Malcolm volt.

Macbeth, minő véletlen, éppen augusztus 15-én halt meg, ahogyan Szent István király is - de nem ez az igazi kapcsolat közöttük.

A király halála után fia, Lulach került a hatalomra, akit csak úgy emlegetnek, hogy Tairbith vagy Fatuus, amely azt jelenti, hogy a "szerencsétlen" vagy "egyszerű gondolkodású". Öt hét múlva megkoronázták, de 1058. március 17-én őt is megölték - Malcolm vagy az emberei.

Lulach halála után Malcolm lett a skót király, III. Malcolm néven, s 35 éven keresztül uralkodott.

III. Malcolmnak két felesége volt, az elsőtől (aki II. Olaf norvég király unokahúga volt) három gyermeke született, közülük egy skót király (II. Duncan) került ki. Ingibiorg azonban hamar meghalt, s a király nemsokára újra megnősült, mert elbűvölte egy fiatal hercegnő. A második feleségétől nyolc gyermeke született, akik között három skót király (Edmund, Edgár és Dávid) valamint egy angol királyné is (Edith, aki házassága után Matilda vagy Maud néven) szerepelt, akinek aztán az összes angol uralkodó a leszármazottja lett.

myfamilyclans_com_-margit-iii_malcolm.png

A király második felesége Skóciai Szent Margit (a fenti képen a férjével) volt, aki annak az Ágota hercegnőnek volt a lánya, aki minden bizonnyal Szent István leánya volt. Erre utalnak többek között azok a tények, amelyek Skóciai Szent Margit korabeli életrajzából derülnek ki, illetve a kalocsai érsekség történeti kiállításában az Árpád-házi szentek sorában szerepel Skóciai Szent Margit és fia, Szent Dávid is, vagyis az egyház is hitelesnek tekinti a származásukat. (Ágota hercegnő vélelmezhető származásáról egy hosszabb áttekintés).

Skóciai Szent Margit apja Vasbordájú Edmond angol király egyik fia (Száműzött Edvárd) volt, s fiútestvére Edgar Ætheling, választott angol király lett két hónapra a hastingsi csata után tizenéves korában, amíg Hódító Vilmos el nem űzte.

Vagyis a feltett kérdésre válaszolva - Macbethet Szent István unokájának férje ölte vagy ölette meg 1057-ben.

 djp