Amikor az illemhelyre nem kimennek - hanem onnan bejönnek

A Château Gaillard ostroma és különös elfoglalása

A Château Gaillard egy középkori vár a Szajna mellett körülbelül száz kilométerre észak-nyugatra Párizstól, amelyet 1196-ban kezdtek el építeni Oroszlánszívű Richárd uralkodása alatt. Az angol király, aki egyben normandiai herceg is volt, a harmadik keresztes hadjáratból visszafelé osztrák, majd német fogságba esett, s csak 1194. február 4-én szabadult ki. Közben a francia király jelentős területet foglalt el Normandiából. Richárd hazatérése után hozzákezdett az elfoglalt területek visszafoglalásához, s ennek részeként Gaillardban is egy  komolyabb erődítményt akart építeni, ráadásul gyorsan, így komoly (körülbelül 12.000 fontnyi) költséggel épült fel, de alig két év alatt. (Oroszlánszívű Richárd)

richard.jpg

Az elkészült várkastély korszerűen felszerelt volt, amely már használta a lőréseket is, s a király szinte folyamatosan figyelemmel kísérte az építkezést. Elkészültekor bevehetetlennek tartották, a falak 4-5 méter vastagok voltak, a vár területe pedig körülbelül 200x80 méter alapterületet foglalt el. A vár elkészülte után nem sokkal Richárd király meghalt, s testvére, Földnélküli János örökölte a trónt, aki nem sokat foglalkozott a normann várakkal, kastélyokkal. (a várkastély rajza)

ch_teau_gaillard.jpg

A francia király 1203 szeptemberében vette ostrom alá a várat, de csak 1204 márciusában foglalta el, de hogyan ... 

A kastélyban lévők készletei a hónapok óta tartó ostrom miatt fogytán voltak, hiszen a vár lélekszáma, a környékbeli menekültek miatt a többszörösére növekedett. 1204 februárjában a francia támadók végső ostromként, elkezdtek gyenge pontokat keresni a belső várfalon, míg egy Ralph nevű katona nem talált egy, a várfalból kiálló mosdócsúcsot.

A katona felkúszott várfalon, s a keskeny résen feljutott a vár illemhelyiségébe. A WC-be való sikeres feljutás után néhány társa követte, majd az őröket leütve, le tudták engedni a várárokra a hidat és ki tudták nyitni a várkaput. Fülöp, francia király emberei így behatolhattak a várba, ahol benn lévő maroknyi katona megadta magát, így 1204. március 6-án a vár elesett.

Az itt olvasható apró írások szándékosan csak pár percet igényelnek - erre utal a blog neve is!

A sértő, személyeskedő és nem ide illő kommentek nem kerülnek megjelenésre!

 A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!