A király szeretője, aki a börtönben végezte

michael_dahl_portrait_of_mrs_salisbury_gl_gm_pc_48.jpgSarah Pridden 1690-92 között születhetett egy kőműves lányaként. Gyermekkorában ruhakészítő szeretett volna lenni, így egy varrónőhöz szegődött el tanoncnak. Mindez nem is lett volna baj, de kilencévesen elhagyott egy értékes csipkedarabot, így nem mert hazamenni. Megszökött és az utcán kezdett új életet.

Utcai árusként kezdte, de az áru leginkább ő maga volt, egy óráért fél koronát kért a fiatal fiuktól, hiszen a röplapok mellett vagy inkább helyett, a testét árulta. A különleges szépségű lány hamar híres lett, így megismerkedett a skót kalandorral, Francis Charterisszel, aki ekkor már hírhedt bűnőző volt. Sally a férfi szeretője lett, de Francis elhagyta, amikor a lány 14 éves lett, így a Sally teljesen magára maradt.

Végül egy Wisebourne nevű madám fogadta be egy bordélyházba, amely egész London leghírhedtebb, ugyanakkor leg-exkluzívabb helye volt. Sally itt vette fel a Salisbury vezetéknevet egyik szeretője után.

II. György brit király – WikipédiaSally később átkerült Madame Needham bordélyházába, ahol a gyönyörű lány hamar híres lett, s rajongtak érte az arisztokrata férfiak. Mivel nem csak szép volt, hanem okos és talpraesett is, nagyon sokan keresték a kegyeit.

Hamar kuncsaftjai lettek a politikusok, többek között Richmond második hercege, Charles Lennox vagy St. Albans hercege, Charles Beauclerk, sőt II. György angol király is rendszeresen látogatta.

A heves vérmérsékletű lány gyakran bajban keveredett, s többször is börtönbe került kisebb büncselekmények miatt.

Egy alkalommal a híres politikus, John Finch ígért két operajegyet Sallynek, de végül mégsem ő kapta meg, hanem a húga. Sally haragra gerjedt és heves veszekedés tört ki közöttük a  Three Tuns Tavern-ben, amelynek végén Sally egy késsel mellkason szúrta a férfit.

Sally megijedt és bocsánatot kért a férfitól, aki meg is bocsájtott neki, de a törvény előtt mégis felelnie kellett, mert a társaságukban lévők jelentették az esetet a rendőrségen. A lány azonnal orvost hívott, s bár Finch sokáig súlyos állapotban volt, de lassan felépült. Nem haragudott a lányra, s később meglátogatta a lányt a börtönben is, ahová Sally végül került.

9 évesen szökött el otthonról, tizenévesen London imádott kurtizánja lett -  A gyönyörű Sally Salisbury megrázó története - Kapcsolat | FeminaA tárgyaláson rengetegen voltak, közöttük híres személyiségek, többek között a himlőoltás kezdeményezője Lady Mary Wortley Montagu is, akinek az egyik írásából kiderül, hogy a késszúrás 1722. december 22-én történt.

A lány ellen 1723. április 23-án emeltek vádat, s Sally ügyvédje ügyesen próbálta menteni az ügyet, így végül a gyilkossági kísérlet vádja alól felmentették.

A bíróság Sally-t végül egy évnyi börtönbüntetésre és 100 fontnyi bírságra ítélte. Hódolói kifizették a pénzbüntetést, s igyekeztek minél jobb körülményeket teremteni a lány számára Newgate börtönében. Akkortájt pénzzel sok dolgot el tudtak intézni, ajándékokat kapott, finomságokkal halmozták el és igyekeztek szinte szállodai körülményeket teremteni, csak kiszabadítani nem tudták.

Múltak a hónapok, s már csak három hónap volt hátra, amikor az egyre gyengébb Sally a börtönben elhunyt. Ekkortájt 32-34 éves lehetett, s szinte bizonyosan szifiliszben hunyt el. 

  djp