Harris's Covent Garden Ladies List - A prostituáltak zsebkönyve

list.jpgEzt a kis könyvecskét Londonban adták ki 1757-1795 között minden évben, vagyis II. György és III. György uralkodása alatt. A Covent Gardenben nyomtatták, s a népszerűségét jelzi, hogy a két shilling és 6 pennybe kerülő zsebkönyvet 1791-ben 8000 példányban adták ki.

Minden kiadásban 120-190 olyan prostituált jellemzése jelent meg, akik a Covent Garden környékén dolgoztak, ami nem volt meglepő, hiszen a rossz hírű házak kétharmada arrafelé volt. A hölgyek fizikai megjelenését és szexuális különlegességeit is leírták különböző, mindig szubjektív és sokszor túlzó véleményekkel. Londonban ekkortájt majdnem egymillióan laktak, s közel 50 ezer prostituált volt - 6-7 ezer csak ebből élt.

Az első kiadás 1756 karácsonya után jelent meg és a korabeli újságok a címlapjukon hírdették. Hamarosan a Covent Garden könyvesboltos standjain is megjelent. Jellemzően legfeljebb 150 oldalon, viszonylag vékony papíron jelent meg, s viszonylag drágán a középosztály számára.

Nem ez volt az első ilyen próbálkozás, hiszen 1660-1661 között már megjelent egy névsor és bemutató a prostituáltakról, amelyet általában John Garfieldnek tulajdonítanak. Ez viszonylag szabadszájú volt (a "Julietta, egy kitűnő szajha" egy finom megjegyzés belőle) és azzal a megjegyzéssel terjesztették, hogy csak azért adják ki, hogy az emberek el tudják őket kerülni.

list2.jpg1691-ben egy újabb kiadvány jelent meg, amely 21 hölgy tulajdonságait tartalmazta, amely már kifinomultabb volt ("magas, kecses és csinos volt, szégyenlős a szívességeitől" - "közömbös a pénz iránt, de vacsora és két Guinea kísérteni fogja").

A Harris's List-ben a bevezető egy hosszú elmélkedés a prostitúcióról, viszonylag furcsa következtésekre jutva "Soha ne zárja be a pénztárcáját, és ne engedje, hogy a prostituált neve elrettentse jámbor elhatározásától!"

A hölgyek jellemzése eléggé részletes az életkortól a mellméretig, vagy az áraktól olykor a nemi szervek leírásáig.

De azt is leírták mennyi ideje van a szakmában, tud-e énekelni vagy táncolni, esetleg jól el lehet-e vele beszélgetni.

A listában a legkiszolgáltatottabb örömlányoktól a királyi család vagy más főnemesek kapcsolatáig sok minden olvasható volt. A leghíresebb kuncsaft a későbbi IV. György volt, még walesi hercegként, de York hercege vagy Ernő Ágost hannoveri király is szerepelt a listán, Robert Walpole miniszterelnök vagy William Dodd anglikán lelkész mellett.

A mű szerzője eredetileg, valószínűleg a részeges költő Samuel Derrick volt, aki jó barátságban volt John Harrisonnal, a Shakespeare's Head Tavern főpincérével, aki korábban egy 400-as listát állított össze az ismertebb londoni prostituáltakból. Az első kiadvány ezen alapult.

 

djp