80 éves Kovács Kati

A hazai könnyűzene egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású énekesnője, 1944. október 25-én született Verpeléten. 116 magyarországi és 25 külföldi önálló lemeze jelent meg, továbbá 328 gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei. 49 nagy-, és 92 kislemezével a magyar hanglemezgyártás történetének legtöbb szólólemezével rendelkező előadóművész.

kovacs1.jpg

Több mint 500 dal van a repertoárjában, s 487 hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait. 5 kontinensen (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, s persze Európában) adott koncerteket, s  külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban és 80 kiadásban jelentek meg felvételei, de a dalait lefordították még cseh, francia, finn, olasz és spanyol nyelvre is.

A világháborús vérzivatarban született Katalin, fiús kislány volt, aki mindig a bátyját utánozta, s egy alkalommal papírsárkány eregetés közben, még a szél felkapta, de szerencsésen megúszta a kalandot.

15 évesen az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dalt adott elő, majd 18 évesen a gimnázium elindította az első Ki mit tud?-on. Ott egy Little Richard dalt énekelt, de a zsűri eltanácsolta „üvöltözésnek” titulált előadásmódja miatt. Ez azonban már egy másik iskola, a Gárdonyi Géza Gimnázium volt, mert a húgát nem vették fel a Szilágyiba, így aztán követte őt a Gárdonyiba, hogy vigyázzon rá. Az érettségi után az egészségügyben helyezkedett el, s ápolónőnek tanult, miközben két évig dolgozott orvosírnok-asszisztensként.

Az igazi sikert 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg a számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést, s amelyet végül megnyert, és ő lett „az év hangja”. Hamar a beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnője lett, s számos lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával.

kovacs-kati-brody.webp

A többi pedig már történelem …

A kitüntetéseit és egyéb díjait felsorolni is lehetetlen vállalkozásnak tűnik - de a Liszt Ferenc-díj és Kossuth-díj talán bízvást kiemelhető.

Az éneklés mellett a színészettel is megpróbálkozott, hiszen több játékfilmben és tévéfilmben szerepelt, olykor főszereplőként (pl. Mészáros Márta vagy Jancsó Miklós rendezésében, de visszautasította pl. Bacsó Pétert egy vetkőzős jelenet miatt), de színházban is fellépett, valamint szinkronszínész is volt, ahogyan rádiójátékokban is, ahol együtt szerepelt többek között Koós Jánossal és Hofi Gézával is. Egy másik Bacsó Péter filmben azonban játszott, s az 'év legjobb színésznőjének" választották.

kovacs-kati.webp

Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli, s az „Év énekesének” választották Angliában és Németországban is.

Gyakran ír dalszövegeket is, s nemcsak az asztalfiók számára, hiszen ő írta az 1492 - A Paradicsom meghódítása c. filmhez is a dalszöveget, Vangelis zenéje mellé. A magyar zenészek mellett olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint a Led Zeppelin vagy a Who együttes, hogy Gianno Morandit ne is említsük.

Többször is volt férjnél, Lerch István és Koncz Tibor szakmabeliek voltak, aztán egy informatikus férj következett.

kovacs-kati-csapat.webp

Az élet sok mindent megadott neki, de gyermeket azt nem. Erről sokáig nem tudott és talán nem is akart beszélni, de néhány éve egy interjúban azt mondta, hogy „A sors az egyik oldalon terhességet adott, a másik oldalon viszont elvette tőlem a gyereket. Sokáig nem tudtam erről beszélni, ma már megy. Húsz éven át mindent megtettem, minden orvoshoz elmentem, hogy gyerekem szülessen, de nem sikerült. Nagyon fájt, sokat szenvedtem miatta, aztán túltettem magam rajta".

Az egyik legérdekesebb esemény az életében az 1972-es Táncdalfesztivál győztes dalának a debütálásakor következett be. A hatalmas szárazság sújtotta évben, az Add már, uram, az esőt című dallal győzött, s a dal első nyilvános előadása után, hatalmas esőzés alakult ki, szinte a semmiből.

kovacs-kati-radio.webp

Kiváló parodista is, így többek között Szandi, Cserháti Zsuzsa, Honthy Hanna, Galambos Erzsi, Anastacia, Giorgia, sőt Charlie és Louis Armstrong hangját is tudja utánozni.

A zene és film mellett a tenisz is az élete része, s hogy nem sikertelenül, azt jól mutatja, hogy 2007. május 20-án a Bárdy György Teniszkupa Chang-ágán győzött párosban.

kksport.jpg

Isten éltesse!

djp