Kasztíliai Izabella, aki királynőből lett (sakk)vezér

A sakkot az arabok honosították meg Európában a 8-9. században, de a modern szabályok hosszú fejlődés eredményeképpen jöttek létre. Hamar a nemesi, királyi udvarok kedvelt időtöltése alakult ki belőle. II. András lánya, Jolánta is szeretett sakkozni és talán ezért alakult ki olyan jó taktikai és stratégiai érzéke, hogy később férje, Hódító Jakab aragóniai király is gyakran tőle kért hadászati tanácsot. Ez persze még csak a 13. század elején történt.

Tőle azonban sokkal nagyobb szerepet játszott Kasztíliai Izabella, aki éppen 517 éve hunyt el, 1504. november 26-án.

إيزابيلا ملكة قشتالة التي أنشأت محاكم التفتيش | عربي بوستDr. Govert Westerveld sakktörténész szerint (aki korábban ifjúsági világbajnok is volt) a legerősebb figura, a vezér, a 15. században alakult ki, éppen akkor, amikor a középkor végén az egyik legjelentősebb ibériai uralkodónő, Kasztíliai Izabella uralkodott.

Akkortájt egy alferza nevű himnemű figura volt még a játékban, amely afféle segédtisztet vagy szárnysegédet jelentett a király mellett. Ez a figura gyenge volt és korlátozott mozgású. 1475 körül a figura nővé változott, de még csak egy-egy mezőt lépegethetett, mint a király. Ekkortájt koronázták meg Izabellát.

A szabályok első írásba foglalása 1495 körül történt, amikor Izabella éppen a fénykorát élte, s ekkor már a (sakk)királynő szabadon mozgott átlósan és oldalra is, akármennyi mezőn keresztül.