Egy magányos szent legendája - Szent Helier

Szent Helier vagyis Hellerius, aki a Csatorna-szigetek közé tartozó Jersey védőszentje, s bőr és szembetegségek gyógyító szentjeként is emlékeznek rá, a hatodik században élt.

0716helier.jpg

Az aszkéta remete pogány szülőktől született a mai Belgium területén található Tongerenben. Az apja egy Sigebert nevű tongresi nemes volt, az édesanyját pedig Lusigardnak hívták. A szülők már hosszú ideje vártak a gyermekáldásra, s végül egy Cunibert nevű keresztény tanítóhoz fordultak segítségért. Ő azt tanácsolta nekik, hogy sokat imádkozzanak és ha gyermekük születik, akkor ajánlják fel Istennek.

Hellerius hamarosan megszületett, s később Cunibert tanítgatta. A fiú istenhívő lett, de apja, aki a hely kormányzója volt, nagyon megharagudott Cunibertre, akit dühében meggyilkolt, ezért Helier elmenekült. Előbb Cotentinbe ment, ahol egy kolostorban próbált menedéket találni, de hamarosan rájött, hogy a kolostori élet nyugalma kevés neki, még több nyugalmat kíván.

Marculf apáttól éppen azt kérték a Jersey sziget lakói, hogy küldjön valakit nekik, aki az evangéliumot hirdeti számukra. Marculf ezért Heliert és egy társát, Saint Romardot Jersey-be küldte, ahol egy halászközösséget találtak.

Helier egy árapály-szigeten helyezkedett eltelepedett le, amelyet ma Ermitázs-sziklának neveznek, s amelyet a 16. századtól az Erzsébet-kastély foglal el. Romard rendszeresen ingázott a sziklán lévő remetelak és a halászfalu között.

hermitage-rock-jersey.jpg

Helier a sziklára épült kilátóból kiválóan láthatta az érkező hajókat és szükség esetén jeleket adhatott a helyieknek. Így tehát segített a halászoknak, gyakran meggyógyította őket és figyelte a kalózokat, hogy jelezzen a helyeiknek, hogy elbújhassanak a környező mocsarakba. A távolban látszó kis felhőket a mai napig vailes dé St. Hélyi (St. Helier vitorlái) néven ismerik.

Összesen tizenöt éven keresztül élte itt életét böjtölve, imádkozva és figyelve, amikor jersey-mc-st-helier.jpg555-ben egy alkalommal nem sikerült az érkező kalózokat idejében észrevennie, így őt is megtámadták, majd fejszével lefejezték - innen ered a keresztezett fejszék jelentése a plébánia címerén.

800px-saint_helier_liebfrauenbasilika_in_tongeren.jpgA feljegyzések szerint Helier Jersey-ben meggyógyított egy béna embert, egy másik alkalommal pedig amikor egy csapat portyázó kalóz érkezett, az éppen oda látogató Marculf és Helier imádkozni kezdtek és keresztet vetettek, mire egy hatalmas vihar támadt, amely elpusztította a portyázók hajóit.

Bár Helier aszketikus életmódja miatt gyenge volt, a legenda szerint amikor lefejezték, felkapta a fejét és a tengerpartra sétált, s amikor Romard megtalálta a testét, még mindig szorongatta a saját fejét.

Romard csónakba tette Helier testét, s a csónak végül Bréville-sur-Merben kötött ki, ahol egy csodálatos gyógyforrás keletkezett azon a helyen ahol Helier teste éjszaka megpihent. A forrás mellett templomot alapítottak, amely ma is várja a látogatókat.

djp