Az első jégkorong-mérkőzés teremben

A teremjégkorong 1875. március 3-án debütált a (nem túl nagy) nyilvánosság előtt Montrealban, Quebec tartományban, Kanadában, az 1862. december 24-én megnyitott Viktória korcsolyapályán. A jégpálya a Maisonneuve Boulevard és a René Lévesque Street között (akkor a Dorchester Street, a Drummond Street közelében) volt.

a_victoria_korcsolyapalyan_1875_marcius_3-an_jatszottak_az_elso_szervezett_teremmeccset.jpg

James Creighton montreali lakos heteken keresztül edzett a McGill Egyetemre járó barátaival a Viktória korcsolyapályán, majd a Montreal Gazetta március 3-i számában meghirdette az eseményt, miszerint „ma este jégkorongot játszanak a Victoria korcsolyapályán a közülük kiválasztott két kilenc fő között.”

Persze a zárt térbe költözés előtt már sokan és sokat játszottak a szabadban, de ott nem határozták meg a játéktér méretét és egyébként sem sok mindent szabályoztak. A Viktória korcsolyapálya viszonylag szűk teret biztosított, így Creighton kilenc játékosra korlátozta a csapatok létszámát.

A jégkorong gyökereit még egy ókori Görögországban, Egyiptomban és Perzsiában bottal és labdával füvön játszott játék jelentette, amely később elterjedt Európában és Észak-Amerikában is, sőt a mai napig is létezik.

lacrosse.jpg

Persze Észak-Amerika őslakosai már az európaiak érkezése előtt is játszottak hasonló játékot, a cherokee, ojibwe és mohawk törzsek más-más néven ismerték a franciák által 'lacrosse'-nak nevezett játékot, akik az Quebecben őshonos irokézekkel is játszották.

Közben Európában a 17-18. században divatba jött a korcsályázás, így a lacrossenis átalakult lassan.

A jégkorongot azonban kissé veszélyes játéknak tartották, mert nehéz volt a labdát irányítani, így az 1875-ös montreali meccsen a labdát egy fakorongra cserélték, amely így tulajdonképpen a mai korong őse lett.

Ez kevésbé volt veszélyes, hiszen kisebb valószínűséggel repült ki a nézőtérre. Creighton egy lesszabályt is bevezetett, amely előírta, hogy nem lehetett előrepasszolni a korongot, a birtokló játékos előtt.

jegkorong.jpg

A mérközés közel 90 percig tartott, s Creighton csapata 2-1-re nyert, de a mérkőzés itt még nem ért véget, mert „sajnálatos nézeteltérés” alakult ki, köszönhetően a pályára besuranó fiatalkorú betolakodóknak: „Egy kisfiút fejen ütöttek, és a férfit, aki ezt tette, felelősségre vontak, aztán egy rendes verekedés zajlott le, amelyben egy pad eltört és egyéb károk is keletkeztek.”

A másnapi Montreal Gazette szerint, a Victoria Skating Rink-ben összesen 40 néző jelent meg, de a teremjégkorong hódító útja mégis elindult.

Creighton 1877-ben közzétette a játék 'hivatalos' szabályait, amelyeket Montreal Rules néven ismerünk, s Kanadában egyre inkább elterjedt a játék.

Bő egy évszázaddal később, 1994 áprilisában a C-212 törvényjavaslat elfogadása után a jégkorong Kanada hivatalos téli sportja lett, míg a lacrosse (vagyis a jégkorong őse) Kanada hivatalos nyári sportja. Ez utóbbit azonban már 1859-től a 'hivatalos' nemzeti sportnak tekintették.

djp