Hannibál és a mérgeskígyó-stratégia

Hannibál elsősorban az elefántjairól volt ismert, de voltak más furcsa ötletei is a háborúskodás közben.

_hannibal_atkel_az_alpokon_egy_elefanton_nicolas_poussin_festmenye.jpg

Az egyik legfurcsább dolog a mérges kígyók használata volt, amely a Pergamon és Bithynia közötti háború alatt történt, amikor Hannibál Prusias bitiniai király mellett harcolt. Ekkortájt (ie. 184-ben) éppen a száműzetését töltötte, s Prusiasnal keresett menedéket, aki éppen II. Eumenész pergamon királlyal háborúskodott. Az egyik csata során, amely a tengeren zajlott, Hannibál egy eléggé különös taktikához folyamodott.

A frontális harc kész öngyilkosság lett volna, mert az ellenség jelentős túlerőben volt, így cselhez folyamodott.

hajok.jpg

Először a királyt akarta megölni, így küldött egy hírnököt egy semleges üzenettel, akit aztán a királyi hajóhoz vezettek, így megtudta, hogy hol van Eumenész. Ennek tudatában az emberei figyelmét felhívta a király hajójára.

Azt parancsolta az embereinek, hogy szálljanak partra és fogjanak minél több mérges kígyót, amelyeket aztán agyagedényekbe raktak, s a hajóik fedélzetére hoztak. Mindez kissé meglepte az embereit, de végrehajtották a kérését, s rengeteg kígyót sikerült összeszedniük, majd a hajók fedélzetére szállítaniuk. Többszáz ilyen edényt gyűjtöttek össze, több ezer kígyóval.

hannibal_altal_az_ellenseges_hajokra_dobott_kigyok_abrazolasa.jpg

Amikor aztán a csata megkezdődött, az agyagedényeket átdobták az ellenség hajóira, amelyek természetesen ott összetörtek. A pergamoniak látva az edények összetörését, csak nevettek a dolgon, aztán ez a véleményük hamarosan megváltozott, amikor azt látták, hogy az edényekből mérges kígyók kúsznak elő.

kigyo.jpg

A pergamen tengerészek akkor már nem a harccal foglalkoztak, hanem azzal, hogy a kígyók elől elmeneküljenek, s képtelenek voltak a harcra koncentrálni. Így aztán hamarosan megadták magukat, így annak ellenére, hogy jelentős létszámfölényben voltak, vereséget szenvedtek. Hannibal talán utolsó csatája volt, amelyben fényes győzelmet aratott.

Az eseményről Cornelius Nepos tekintélyes ókori történész számolt be.

djp