Az első internetes email Németországban

1984. augusztus 3-án, közép-európai idő szerint 10.14-kor megérkezett Németországba Werner Zorn professzornak (a lenti képen), a Számítógépes Tanszék (IRA) osztályvezetőjének postaládájába az első közvetlen e-mail az ARPANET-től, az internet előfutárától. Laura Breeden a következő szavakkal üdvözölte a professzort: „Ez az Ön hivatalos üdvözlete a CSNET-en. Örülünk, hogy a csapatba kerültél”

werner_zorn.jpg

Németországban már 1984 augusztusa előtt küldtek és fogadtak elektronikus leveleket, de a Karlsruhébe küldött levelek voltak az elsők, amelyeket az interneten keresztül egy külön e-mail szerverre címeztek, amely Németország egész területén elérhető volt. Addig a felhasználóknak telefonon kellett betárcsázniuk az amerikai számítógépeket. A CSNET különböző amerikai-amerikai egyetemek számítógépes hálózata volt, amelyet az 1980-as években fejlesztettek ki a tudósok közötti kommunikáció megkönnyítésére. 1984-re Németország és Izrael voltak az első országok, amelyek hivatalosan is csatlakoztak a CSNET-hez.

mail.jpg

Laura Breeden augusztus 2-án, amerikai idő szerint 12.35-kor küldte el az elektronikus levelet. A CSNET-SH szerverre továbbították, és végül elérte az úgynevezett CSNET közvetítőt, amelyben először össze kellett gyűjteni a leveleket. Aztán Karlsruhénak kellett letöltenie őket onnan. Emiatt az első Karlsruhe-i e-mail a következő nap dátumát és 10:14-es időpontját tartalmazza.

djp