Nagy Péter szakálladója

Minden oroszok egyik legnagyobb cárja, Szentpétervár alapítója és az Orosz Birodalom első császára, alaposan átalakította az országát a hosszú uralkodása alatt.

 tax.jpg

Az ifjú cár egy hosszú körutat tartott Nyugat-Európában 1697-98-ban, s elsősorban az országa modernizálását szerette volna elérni. Ennek sokféle eredménye volt, amelyek közül sok valóban a fejlődés felé mutatott, de mások inkább valamilyen tünetet akartak megszüntetni.

Péter úgy érezte, hogy a szinte mindenki által hordott szakáll, az ország barbár múltjának a jele, így próbált ettől megszabadulni. Mindezt olykor eléggé dramatizált, színpadias módon mutatta meg, amikor személyesen vette elő a borotvát és ő maga borotválta meg a vendégeit egy-egy fogadáson.

Persze nem tudott mindenkit személyesen megborotválni, de a szakállt teljesen el akarta törölni. Ebben azonban nagy volt az ellenállás, hiszen az oroszok az ortodox hagyományoknak megfelelően meg akarták tartani a szakállukat, így a cár, az álláspontját kissé megváltoztatva, adózássá változtatta a tiltást. Ebben komoly szerepe volt az ortodox egyháznak is, amely szerint az arcszőrzet nélküli férfi, igazi istenkáromlás volt.

petertax.jpg

Ezt az adót 1698. szeptember 5-én vezette be, s aki meg szerette volna őrizni a szakállát, megtehette, ha adót fizetett ezért, s a befizetett adóért cserébe egy érmét kapott, amelyet felmutatva mentesülhetett a borotva hatása alól.

A nemesség és kereskedők esetében az adó elérhette az évi 100 rubelt is, míg a közembereknek jóval kisebb összegű volt, mindössze 1 kopejka. A kopejka a rubel váltópénze volt, s éppen Péter volt az, aki 1704-ben átvette a decimális rendszert, így a rubelt 100 kopejkára osztották - Péter egyébként világviszonylatban is az elsők közé tartozik a decimális pénzrendszer bevezetésével. (Maga a rubel szó az orosz aprítani, vágni szóból származik, hiszen eredetileg egy ezüstrúdról, esetleg aranyrúdról levágott egységnyi darabot jelentett.)

Az érmén különböző feliratok voltak, értéktől függően, s a bevezetése számos állampolgári engedetlenséghez, lázadáshoz vezetett.

Péter persze, sok más esetben is eléggé különösen élte az életét, akár a felesége szeretőjének a kivégzését, a különös fogadóóráit vagy a fiával való bánásmódját nézzük.

Péter előtt, már VIII. Henrik is bevezetett szakálladót, pedig ő maga is szakállas volt - igaz ő csak a kéthetesnél nagyobb szőrzetre vonatkoztatta a fizetési kötelezettséget.

djp