A magyar bárókisasszony - aki mexikói császárné is lehetett volna

Mikos Gizella és Habsburg Miksa fogadott fiának házassága

Az első mexikói császár, I. Ágoston két unokáját 1864-ben fogadta örökbe Habsburg Miksa második mexikói császár (Ferenc József öccse) és Sarolta császárné (I. Lipót belga király lánya és Viktória királynő unokatestvére), mivel nekik nem születtek gyermekeik, s próbálták a dinasztiát megalapozni Benito Juarez mexikói elnökkel szemben. Ez nem sikerült, mert Miksát 1867-ben kivégezték Juarez parancsára (vagy mégsem ... de ez egy másik történet)

A nagyobbik fiút, a tizenéves Salvador de Yturbite herceget (1849. szeptember 18-án született Mexikóvárosban) a császárné Európába küldte tanulni, s 1867-ig Párizsban élt, majd Magyarországra költözött, mint Miksa fogadott fia. Ferenc József évjáradékot ítélt meg számára, amelynek összegét folyamatosan növelte. A fiatal herceg egy európai körutazása során Velencében megismerkedett és összebarátkozott Mikos Gyula Gáspár báróval és édesapjával báró Mikos Ede földesúrral, akik éppen egy dél-amerikai körútról tértek vissza. A magyar főúr meghívta a trónörököst a Vas és Zala megye határán álló mikospusztai kastélyába, amelyet ő el is fogadott. (a kastély jelenlegi állapota - Forrás: https://elherdaltorokseg.blog.hu)

mikosdpuszta.jpg

A báró 1866-ban költözött ide mikosszéplaki kúriájáról, s a maga korában egy fantasztikus komplexumot épített ki - saját áramfejlesztő teleppel, vízellátással és központi fűtéssel. A kétszáz holdnyi tölgyerdő közepén álló kastély környékét angolparkká alakította, csónakázótóval, pálmaházzal és néhány vadászlakkal. (a fényképen a

hercegi pár)

gizella-salvador.jpg

Itt ismerkedett meg a herceg a tőle három évvel idősebb (1846. február 1-én született) Mikos Gizella bárókisasszonnyal, akivel rövid ismeretség után össze is házasodtak 1871. június 21-én. (Az esküvő eredetileg június 19-re volt kitűzve, de az Miksa császár kivégézésének évfordulója volt, ezért elhalasztották két nappal) Az egyházi szertartást és az ezt megelőző szentmisét Szabó Imre szombathelyi megyéspüspök celebrálta a kastély képolnévé alakított nagytermében, aztéán magát az esküvőt is ott tartották. A tanúk báró Funkt Nándor dragonyos alezredes, a király megbizottja és Gludovác József (az örömanya rokona) voltak. Az esküvő jelentőségét mutatja, hogy Ferenc József is elküldte jókívánságait megbízottja utján - s a kor jelentős társadalmi eseménye volt. Pár héttel később jött a hír, hogy a fiatal báró 1871. július 21-én Limában életét vesztette.

A házasságkötés után egy ideig a bírtokon éltek, majd annak eladása után (az após 1873. szeptember 6-án elhunyt, s fiú örököse 1881-ben eladta a kastélyt), a herceg és felesége Velencébe költöztek.

A herceg 1895. február 26-án Ajaccio-ban, alig 45 évesen elhunyt és Velencében temették el. Halálig viselte a trónörökös címet, bár az idő múlásával egyre kevesebb esélye volt a trónra lépésének.

Összesen három lányuk született (Yturbide Mária Jozefa, Yturbide Mária Gizella és Yturbide Mária Terézia) s a legidősebb lányuk (Mária Jozefa) révén a leszármazottaik ma is élnek Ausztráliában.

Az özvegy hercegné 1900 május 1-én újra megházasodott Londonban, férje Jenison-Walworth Emil volt, de gyermeik nem születtek és a második férjét is túlélte, végül 1921. április 1-én hunyt el Grazban, 75 éves korában.

A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz! - Kövesd a Pinterest-fiókot - Twitter-fiókot!