Klerian Mária - Benito Juarez menye

Kevéssé ismert magyarok a nagyvilágban

Benito Juarez mexikó elnökeként ismert, aki sokáig harcban állt Miksa mexikói császárral, s végül 1867-ben kis is végeztette a Habsburg-uralkodót (vagy mégsem ... de ez egy másik történet). (a fényképen Benito Juarez)

benito_juarez_presidente.jpg

Benito Juarez Maza nevű fia szintén politikus volt, aki feleségül vette egy magyar honvédtiszt Remellay Gusztáv, Mária nevű lányát. Remellay a Pesti Divatlapnak volt állandó munkatársa Petőfi Sándorral együtt.

Az ifjú Maza 1852. október 29-én született, éppen a mexikói polgárháború kellős közepén, s 1864. augusztus 12-én elhagyták Monterrey-t, majd sokáig az Egyesült Államokban (elsősorban New Yorkban, Manhattan szigetén) éltek testvéreivel és édesanyjával, amíg apja otthon harcolt a franciák ellen. A Juárez család a császár kivégzése után 1867. július 13-án érkezik vissza Mexikóvárosba. Apja halála után Maza előbb Washingtonban, majd később Eurpópában látott el különböző diplomáciai feladatokat, elsősorban Berlinben és Párizsban.

klerian.gifPárizsban találkozott egy július 14-i ünnepségen a gyönyörű Maria Klerian Picoys-szal, egy akkor 16 alig éves (1862. augusztus 8-án született) fiatal középiskolás kórista lánnyal, aki időközben felvette nevelőapja vezetéknevét. Nevelőapja mérnökezredes volt, aki annyira kitüntette magát, hogy a francia Becsületrend tisztje lett és maga Viktória angol királynő is kitüntette.

A találkozás után alig egy évvel, 1888. május 21-én a fiatal Maza feleségül vette Mariat, aki ekkor már francia állampolgár volt. Maza 1912. április 21-én hunyt el Oaxaca-ban, 59 évesen.

Gyermekük nem született, így Benito Juarez nevét nem vihette tovább senki, s Maria 1930. július 7-én hunyt el Mexikóvárosban. Halálig évi 3000 peso nyugdíjat kapott férje utén a mexikói államtól

  A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!