Minden idők legtörékenyebb hercegnője

A bajor hercegnő és az üvegzongora esete

Az 1826-ban született Alexandra Amália bajor királyi hercegnő, igazán illusztris családba érkezett, hiszen I. Lajos bajor király és Terézia Sarolta királyné nyolcadik gyermekeként, unokatestvére volt mind Miksa mexikói császárnak és Ferenc Józsefnek, mind Erzsébet királynőnek, vagyis Sisinek. Emellett testvérei is szép karriert futottak be, hiszen Miksa később bajor király, Ottó görög király, Luitpold pedig bajor régens lett.

glass-pic-23-wiki.jpg

Alexandra számára is lehetőség lett volna igazi császári családba kerülni, hiszen Louis Lucien Bonaparte, Napóleon unokaöccse, aki az éppen regnáló III. Napóleonnal is közeli rokonságban volt, az 1850-es években megkérte a kezét, de a hercegnő apja ezt elutasította, lánya megrendült egészségére hivatkozva.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az igazán gyönyörű, de törékeny hercegnő, aki szinte egész (felnőtt) életét a müncheni és würztburgi Szent Anna kolostorokban élte le, soha nem ment férjhez. Családalapítás helyett írói karriert kezdett, amelynek eredményeképpen több művet is írt, amelyek bevételét jótékony célokra fordította (pl. árvaházak segítésére).

Mindezekkel együtt, élete még nem különbözött volna sok nemes kisasszony életétől, de az esetében, a megrendült egészség egészen mást jelentett, mint egy közönséges esetben.

glass-pic-24-wikiart.jpg

A hercegnő mániákusan szerette a tisztaságot és kizárólag fehér ruhát hordott, s a napi takarítási rituálék gyakran órákig tartottak, ezért az apja parancsba adta, hogy legkésőbb 23 órakor feküdjön le. Ez azonban még mindig nem ennyira különleges, mint az, hogy a huszas éveinek elején kialakult benn egy olyan képzet, amely szerint gyermekkorában lenyelt egy üvegből készült zongorát, amely egész életében végig kísérte. Mindez azzal járt, hogy bár mindenki próbálta neki megmagyarázni az elképzelése képtelenségét, folyamatosan attól rettegett, hogy a benne lévő zongora összetörhet. A család mindent megpróbált, egy alkalommal amikor hánynia kellett, a személyzet egy pici zongoramodellt dobott a hányadékba, s azt mondták neki, hogy végre megszabadult a lenyelt zongorától. A hercegnő viszont nem hitte el, s még visszahúzódottabb lett és még jobban félt hogy a benne lévő zongora összetörik. Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, a hercegnő szinte teljesen elvonult életet élt, teljesen zárkózottá vált és csak irodalmi törekvéseinek élt.

Végül a zongora nem tört el, de a hercegnő 49 évesen elhunyt.

Az itt olvasható apró írások szándékosan csak pár percet igényelnek - erre utal a blog neve is!

A sértő, személyeskedő és nem ide illő kommentek nem kerülnek megjelenítésre!

 A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Commons.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!