A paranoiás VIII. Henrik és a párnacsókoló inas

henry-viii_lead-image.jpgAmikor VIII. Henrik neve szóba kerül, szinte mindenki a hat feleségét említi, valamint az anglikán egyházat, pedig a király ettől sokkal színesebb egyéniség volt. (Henrik élete - 1. rész és 2. rész)

Sok más uralkodóhoz hasonlóan VIII. Henrik is féltette az életét, az esetleges trónkövetelőkkel szemben. Nála is szokás volt a felszolgált ételeket és italokat biztonsági okból előkóstolni, de az ő félelme itt nem állt meg. Legfőbb félelme az volt, hogy valamilyen bőrön keresztül felszívódó méreggel akarják megmérgezni. Emiatt, volt olyan alkalmazottja, akinek az volt a feladata, hogy a király párnáját megcsókolja, hogy kiderüljön, a párnahuzatot nem itatták-e át valamilyen toxikus anyaggal. Persze nem csak a párnahuzatot, hanem az ágynemű minden szegletét, a párnáktól a lepedőkig. Mindezek mellett állandó jelleggel egy szolga aludt a szobájában, aki esténként tőrrel vizsgálta meg, nincs-e valaki még a szobában.

Természetesen ez a paranoia nem csak saját magára terjedt ki, hanem egyetlen életben maradt fiára, Edvárd hercegre is. A fia esetében az volt a különbség, hogy szerinte a herceg ruházatát akarták beitatni toxikus anyaggal. Ebből kifolyólag Edvárd, a ruházatát csak akkor vehette magára, ha azt alaposan kimosták.

1200px-edward_prince_of_wales_later_edward_vi_by_hans_holbein_the_younger_and_studio.jpgRáadásul az apja a mosásban sem látott igazi biztosítékot, ezért a személyzetnek a herceg ruháját előbb fel kellett vennie, hogy valóban nem mérgező-e. A hírek alapján az ágytálat is ellenőriztette a személyzettel, de arra nincsenek hiteles információk, hogy ez pontosan hogyan történt.

Természetesen más paranoiája volt. Nem bízott az orvosaiban és saját maga kezdett el különböző keverékeket készíteni. Ezek elsősorban a lábán lévő fekélyek gyógyítását szolgálták volna.

Más betegségektől is nagyon félt, s amikor valamilyen betegség ütötte fel a fejét, legyen az pestis vagy a rejtélyes izzadásos betegség, a király elmenekült a legeldugottabb kastélyáig, ahol biztonságban érezte magát.

Ennek eredményeképpen nagyon szerette a fürdést, s hitte, hogy az távoltartja a betegségeket. A fia születése után elrendelte, hogy a herceg lakosztályait rendszeresen súrolják le, s a gyereket is naponta mosdassák. Ez persze nem ártott a hercegnek.

Nem tudni, hogy ez a paranoia mennyiben hatott ki a hat feleségével való kapcsolatára.

djp