A villámhárító angol - Walter Summerford őrnagy

A villámcsapás viszonylag gyakori jelenség a Földön, de viszonylag ritkán fordul elő, hogy emberbe csap bele a villám. Ezek ritka esetek között azonban viszonylag gyakori, hogy valaki túléli a villámcsapást, azonban komoly neurológiai vagy szív- és érrendszeri betegségei alakulnak ki.

20111004villamokf1.jpg

De hogy valaki többször is túléli - talán már a "csoda" kategóriájába tartozik.

Walter Summerford angol őrnagy, az első világháborúban sok csatát megélt, s az embereit az igazi pokolba vezette, ahol nagyon sokan meghaltak. Az őrnagy a belga fronton éppen a harctéren lovagolt, amikor egy villámcsapás érte, amelynek következtében leesett az egyébként elpusztult lováról és csípőjétől lefelé mozgásképtelenné vált és kerekesszékbe kényszerült. Az őrnagy csalódott volt, hogy a katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, de el kellett fogadnia a tényt.

walter_summerford.jpg

A háború után próbált új életet kezdeni, így Kanadába költözött, családot alapított és próbált szabadtéri tevékenységeket végezni, ekkor kedvelte meg a horgászatot. Az állapota lassan javult, de természetesen mozgása erősen korlátozott volt.

Gyakran hódolt új hobbijának, sőt horgászversenyeket is megnyert, így lassan szinte elfelejtette a bénultságát is. Hat év telt el, amikor 1924-ben éppen horgászni ment, s újra belecsapott a villám, amelyet újra túlélt. Pontosabban, most nem őt érte a villámcsapás, hanem a fát, amely alatt ült, de végül az áram őt is elérte.

Ekkor azonban testének teljes jobb oldala megbénult, de két évvel később már az előző villámcsapás utáni bénultsága is elmúlt. Walter újra tudott járni, így sokat sétált az erdőkben és parkokban. Újabb hat év múlva (1930-ban), amikor egy helyi parkban sétált, az időjárás hirtelen megváltozott és sötét felhők lepték el az eget. Walter hirtelen egy ismerős hangot hallott, s miközben éppen fedezéket keresett, amikor újabb villámcsapás érte, amelyet szintén túlélt, de teljesen lebénult. Ekkor már rengeteg szövődménnyel kellett megküzdenie, így két évvel később, 1932-ben elhunyt.

walter_summerford_sirkove_amelyet_1936_-ban_vilagitas_ert.jpg

A kanadai Vancouverben temették el a Montain View temetőben, de hat évvel később, 1936-ban a sírköve széttört egy villámcsapás következtében.


djp