A vasketrecbe zárt király, aki belehalt a trónharcba

Jakab huszonöt éve eléggé mozgalmasan telt, s számtalan szálon kapcsolódott a magyar történelemhez is. Édesanyja (Aragóniai Konstancia) ükunokája volt II. András magyar király lányának, Jolántának, aki I. Jakab feleségeként aragóniai királyné lett, így Jakab maga is Árpád-házi leszármazott.

4jakab.jpg

A felesége I. Johanna nápolyi királynő lett, akinek ő már a harmadik férje volt. Johanna első férje Nagy Lajos magyar király öccse András calabriai herceg volt, s Johanna egyébként Aragóniai Jolán unokája volt, aki viszont Jolánta hercegnő unokája volt. Johanna ráadásul dédunokája volt Aragóniai Izabella francia királynénak is, aki Jolánta hercegnő lánya volt. Más oldalról azonban Johanna egy másik dédanyja Magyarországi Mária, V. István leánya volt.

IV. Jakab és Johanna leszármazási táblája

Jakab, apja első törvényes gyermekeként született 1337. június 24-én, de alig volt hatéves, amikor apja nem volt hajlandó hűségesküt tenni sógorának, IV. Péter aragóniai királynak, így menekülnie kellett. A felesége és a gyerekei (Jakab és egy Izabella nevű lány) viszont Péter fogságába kerültek. Konstancia hamarosan meg is halt, s özvegy férje feleségül vette unokatestvérét, Vilaragut Jolánt. Az elűzött király próbálta a trónját visszaszerezni, de 1349. október 25-én egy csatában életét vesztette Mallorca szigetén.

Péter ekkor kezdte komolyan venni az akkor 12 éves fiút, aki névlegesen mallorcai király lett. Nem pontosan tudni miért gondolta, hogy veszélyes rá, mert a fiú mentálisan beteg volt, így nem is egészen értette mi történik vele.

Péter viszont a mentálisan sérült Jakabot 13 éven keresztül egy vasketrecben tartotta fogva, amely mély nyomokat hagyott a lelkében. Végül 1362-ben szabadulhatott ki, s egy év múlva, 1363. szeptember 26-án ő lett Johanna nápolyi királynőnek harmadik férje. Johanna 11 évvel idősebb volt, mint Jakab, de V. Orbán pápa ajánlásának nem lehetett ellentmondani.

A nehézségek ellenére úgy tűnt a házasság sikeres lehet, hiszen a királynő hamarosan teherbe esett, de végül nem tudta kihordani a gyermeket, mert elvetélt.

johanna.jpg

A férjnek sokszor voltak dührohamai és Johanna egyre inkább aggódott az életéért. Végül 1366-ban elűzte a férjét az udvarból, sőt egész Nápolyból is.

Jakab ekkor háborút szervezett az Aragón Királyság ellen, de vereséget szenvedett, s Bordeaux-ba menekült. Ott találkozott a Fekete herceggel, s el is nyerte III. Edvárd fiának a támogatását. A Fekete herceg éppen Kegyetlen Péter kasztíliai királyt támogatta féltestvére II. (Testvérgyilkos) Henrik ellen. (akik egyébként mindhárman Jolánta, s ezzel II. András leszármazottai voltak)

Jakab is részt vett a nájerai csatában, de aztán súlyosan megbetegedett, így nem tudott lóra ülni és elmenekülni. Testvérgyilkos Henrik elfogta és csak két év múlva, a felesége váltságdíjának fejében térhetett vissza Nápolyba.

Újabb háborúkba bonyolódott s éveken keresztül próbálkozott visszaszerezni a trónját. Szervezett egy hatezer fős zsoldoshadsereget, s szövetkezett V. Károly francia király testvérével Lajossal, Anjou grófjával. Amikor újabb komoly vereséget szenvedett, menekülnie kellett, s Kasztíliába menekült, ahol betegség vagy méreg végzett vele 1375. január 20-án.

Halála után, férfi örökös nem lévén, húga, Izabella örökölte a mallorcai trónt, legalábbis címzetes királynőként.

 djp