Egy várúrnő hadicsele

 

Az Észak-Portugáliában lévő Monção városa elsősorban a helyi vörösborokról híres, de mindenféleképpen megemlítendő a középkori Deu-la-Deu legenda is.

deu-la-deu_martins11.jpg

1369-ben elhunyt I. Péter kasztíliai király (akit egyébként Kegyetlen Péter néven ismernek) s ezzel utódlási válságot robbantott ki. Az egyik trónkövetelő I. Ferdinánd portugál király volt, a másik pedig Trastámarai Henrik, I. Péter törvénytelen féltestvére. (Péter és Henrik egyébként II, András magyar király leszármazottai is voltak)

Ennek következtében háború tört ki Henrik és Ferdinánd között.

deu-la-deu_martins2.jpgA háború alatt Henrik serege ostrom alá vette Monção városát, ahonnan éppen távol volt Vasco Gomes de Abreu a vár ura, s helyette a felesége Deu-la-Deu Martins vezette a védekezést. A város élelmiszerkészletei nem voltak túl nagyok, s ezt sejtve a spanyolok elkezdték kiéheztetni a városlakokat. Nem volt rossz ötlet, hiszen a városban egyre nagyobb méreteket öltött az éhezés.

A legenda szerint a vár úrnője utasította a szolgálókat, hogy a város maradék lisztjéből két kenyeret süssenek. Amikor elkészültek ő maga vitte fel a várfalra, ledobta a két kenyeret és lekiáltott a spanyoloknak: "Ha még szükségetek van többre, akkor szóljatok"

Az ostromlók meglepődtek, de mivel úgy gondolták, hogy a város raktárai tele vannak, hamarosan feladták a vár ostromát.

djp