Egy per a paradicsom miatt

Egy per a paradicsom miatt

Bő három évszázaddal ezelőtt több mint 200 embert vádoltak meg boszorkánysággal Salemben, Massachusetts államban, s húsz embert ki is végeztek. Később aztán a város vezetése elismerte, hogy tévedtek és a perek nem voltak jogszerűek, így kártalanították az elítéltek családját, ami persze nem hozta vissza a kivégzetteket a halálból.

salem.jpg

Az emberek hosszú ideig emlegették a Salemi boszorkánypereket, aztán bő egy évszázaddal később egy sokkal hihetetlenebb történet kezdett - okkal - terjedni.

A Salemi paradicsomper története - bár ez egy másik Salem, a New Jersey-ben lévő kisváros története volt.

A per vádlottja a paradicsom volt, az a lédús, piros dolog, amelyet a mai emberek a hamburgerekbe vagy salátákba tesznek.

Mivel a paradicsom piros volt, így sokág mérgezőnek tartották, hiszen miért lenne másért piros a színe, mint a figyelemfelkeltés miatt - a természetben a piros általában a veszélyt jelenti. Ráadásul a paradicsom enyhe afrodiziákum tulajdonsággal is bírt, ami miatt bűnös ételnek számított még azoknál is, akik mégis megették.

salem_witch_trials.jpg

Ráadásul John Gerard egy helyi borbély/sebész, aki az állam egyik gyümölcstermelője volt, azt mondta mérgező, mert kis mennyiségben tartalmaz egy tomatin nevű toxint.

A tomatin egy alkaloida, amelyet a burgonyafélék közé tartozó paradicsom valóban termel, s gombaölő hatású vegyület - de az emberre nem igazán veszélyes, ráadásul rákellenes hatása is van, de mindezekről John Gerard nem tudott, nem tudhatott.

Mivel ismert ember volt, a nézetei is széles körben elterjedtek.

Ennek megfelelően Salem lakossága a paradicsomot 1820-ban bíróság elé állította (volna), hogy a paradicsomok felelősséget vállaljanak mérgező hatásuk miatt.

robber_gibbon_johnson.jpgJohn Gerard balszerencséjére egy Robert G. Johnson nevű ezredes nem hitt a borbélynak, s valóságos versenyt rendezett, hogy ki tudja a legnagyobb paradicsomot termeszteni, még pénzdíjat is felajánlott a győztesnek.

Az ezredes tudta, hogy csak akkor győzheti meg a népet, ha egy drasztikus lépést tesz, így a tárgyalás egyik napján egy kosár paradicsommal jelent meg a tárgyalóteremben. A nézőközönség elhülten nézte, hogy Robert G. Johnson 1820. szeptember 26-án déli tizenkét órakor belépett a bíróság épületébe, majd egymás után rágcsálta el a paradicsomokat, így bizonyítva, hogy a borbély tévedett. A közönség azt várta, hogy holtan esik össze, de ő ezt nem tette. (a bal oldali képen)

Bizonyára kissé eltelt a sok paradicsomtól, de más baja nem lett. 

1893-ban a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a paradicsom zöldség, bár valójában botanikailag gyümölcs, de a vámok miatt aztán így zöldség lett.

djp

Címkék: per, paradicsom, Salem