Az első nő a villamosszékben

Martha M. Place volt az első amerikai nő, akit villamosszékben végeztek ki 1899. március 20-án a Sing Sing börtönben. Place New Jerseyben született, s egy fiatalkori balesete miatt mentálisan instabillá vált. Később varrónőként dolgozott, majd férjhez ment és egy fiút szült, de a férje elhagyta, ő pedig örökbeadta a fiát.

martha1.jpg

Később házvezetőnőként dolgozott egy William H. Place nevű férfinál, aki hamarosan feleségül is vette, de a férfi lánya és Martha között nem volt jó a viszony.

1898. február 7-én a mostohaanya egy baltával megtámadta Idát, a mostohalányát, de előtte (hogy ne tudjon védekezni) savval szembe öntötte. Ida meghalt, Martha pedig kórházba került, mert feltehetően öngyilkos akart lenni, miután gázömlést csinált a lakásban.

martha.jpg

Ő magát ártatlannak vallotta, de végül bűnösnek találták a gyilkosságban és halálra ítélték.

Arra kérték New York állam kormányzóját, a későbbi elnök Theodore Rooseveltet, hogy változtassa meg a halálbüntetést, de ő ezt visszautasította, így aztán ő lett az első amerikai nő, aki villamosszékben végeztek ki.

Korábban már volt két (ilyen módon) halálraítélt nő, de végül egyikük sem került kivégzésre. Lizzie Halliday sorozatgyilkost elmegyógyintézetbe vitték kényszergyógykezelésre, míg Maria Barbellát végül felmentették.

martha2.jpg

Mivel nő volt, új módszert dolgoztak ki az elektródák elhelyezésére. Felhasították a ruháját és az elekródákat a bokájára tették. A szemtanúk beszámolója alapján a nő szinte azonnal meghalt.

djp