Az Alcatraz bezárása

Az Alcatraz a világ egyik leghíresebb börtöne, amely egy kis szigeten (az Alcatraz-szigeten) helyezkedik el a San Francisco-öböl közepén.

alcatraz.jpg

A szigeten először világítótorony volt, aztán katonai erődítmény, végül börtön lett, ma pedig múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely.

Már a 19. század közepétől börtönként működött, de csak 29 évig működött szövetségi börtönként, 1934. január 1-től 1963 március 23-ig.

alcatraz4.jpg

A 29 év alatt számos híres vagy inkább hirhedt rab időzött az Alcatrazban. A leghíresebb talán Al Capone volt, aki öt évet töltött ki.

alcapone.jpg

A szövetségi működés alatt összesen 14 szökési kísérlet történt, amelyben összesen 36 személy próbált megszökni. Ebből öszesen 23 főt elfogtak, 6 főt lelőttek, 2 pedig megfulladt a szökés közben. 5 rab sorsáról nem tudni, ők feltehetően megfulladtak a szökés közben. Két fő kétszer is megpróbálkozott, de a leghíresebb eset John Paul Scott esete volt 1962-ben, aki kijutott a partra, de annyira kimerült, hogy a rendőrök eszméletlen állapotban találtak rá, hipotermiás sokkban.

john_paul_scott.jpg

A börtönben nem hajtottak végre kivégzéseket, de összesen 28 fő hunyt el a fogvatartása alatt - 8 főt meggyilkoltak, 5 fő öngyilkosságot követett el, 15 fő pedig természetes halált halt. A 29 év alatt 1545 rab vonult be, amely összesen 1576 fogvatartást jelentett, mert volt néhány visszatérő vendég. Egyszerre minimum 222, maximum 302 fő volt fogvatartva, akik átlagosan 8 évet töltöttek ott.

A börtönt végül Robert F. Kennedy főügyész záratta be a magas fenntartási és üzemeltetési költségek miatt. A napi költség 10 dollár volt elítéltenként, amely háromszor akkora volt, mint sok más börtönben.

robert_f_kennedy.jpg

djp