Verocious párpercesei

2022.máj.19.
Írta: DJP Szólj hozzá!

Amikor a király saját feleségét küldi a vérpadra - Boleyn Anna

Boleyn Anna kivégzése egy hosszú és mozgalmas kapcsolat végére tett pontot, amely számos olyan elemet tartalmazott, amelyet még nem látott az angol történelem. (a képen Boleyn Anna és VIII. Henrik)

boleyn_anna_henrik.jpg

Anna az 1520-as évek végén került először a király látókörébe, amikor a lány éppen titkos eljegyzést kötött Henry Percy-vel, Northumberland grófságának örökösével, aki Wolsey bíboros rokona volt.

Tovább

Az alkoholista cárnő, aki szeretője fejét egy üvegben tartotta

Marta Helena Skowrońska valószínűleg lengyel származású római katolikus lány volt, aki valószínűleg 1684. április 14-én vagy 15-én született a livóniai Ringenben. Szülei 1689 körül haltak meg pestisben, s egy evangélikus lelkész nevelte föl. Amikor kicsit nagyobb lett, mosogatólány vagy mosónő lehetett a családnál, s nem tanult meg sem írni, sem olvasni. Ez kihatott arra, hogy egész életében írástudatlan maradt. (a képen I. Katalin)

katalin.jpg

Marta nagyon szép, hosszú szőke hajú és bársonyfekete szemű fiatal lány volt, aki 17 évesen (kényszerből) férjhez ment egy svéd katonához, de nyolc nap múlva a férjét elvezényelték.

Tovább

II. Szilveszter - akitől Szent István a koronát kapta

papa.jpgGerbert d'Aurillac egy Saint-Simon nevű kisvárosban született a mai Franciaország területén 938-ban egy szegény család gyermekeként. 963-ban csatlakozott a Saint-Geraud-kolostor bencés szerzeteseihez, ahol megalapozta a tudását. A tudomány mellett a Bibliát is alaposan megismerte, s mélyen hívő lett. (a képen Gerbert d'Aurillac)

Amikor 967-ben Barcelona grófja, II. Borrel meglátogatta a kolostort, az apát a gróf figyelmében ajánlotta a rendkívül tehetséges fiút, s kérte, hogy vigye magával Spanyolországba, hogy tovább tudjon tanulni.

Tovább

Az Evil May Day - lázadás a külföldiek ellen 1517-ben

1517. április 14-én egy Dr. Bell néven ismert prédikátor lázító és idegengyűlölő beszédet mondott Londonban a Szent Pál-keresztnél John Lincoln biztatására, s azzal vádolta a bevándorlókat, hogy elveszik az angolok munkáját és "megeszik a kenyeret a szegény apátlan gyerekektől".

evilmayday.jpg

Arra szólította fel az angolokat, hogy védjék meg magukat az idegenektől. A következő két hétben szórványos támadások történtek az idegenek ellen és elterjedt a hír, hogy május elsején a város fellázad és megöl minden idegent. Azért akkor, mert aznap a tanoncoknak, kézműveseknek és kereskedőknek szabadnapja volt.

Tovább

A szicíliai vecsernye magyar vonatkozásai

A szicíliai vecsernye egy sikeres lázadás volt, amely 1282 húsvétján tört ki a francia származású szicíliai király, I. Károly ellen, s amelynek eredményeképpen Károly pár hét alatt elveszítette Szicília feletti uralmát. Ennek a lázadásnak azonban a két (sőt három) talán legfontosabb szereplője a magyar történelemmel is kapcsolatban van illetve volt.

vecsernye.jpg

Tovább

A kereszténység legbölcsebb bolondja

Jakab, aki már tizenhárom hónapos korától Skócia uralkodója volt, Erzsébet halála után Anglia királya is lett, I. Jakab néven. A két állam teljesen szuverén módon működött, saját parlamenttel és igazságszolgáltatással, de a király személye összekötötte őket. (a képen I. Jakab)

jakab_1.jpg

Angliai trónra lépésekor már 35 éve és 243 napja uralkodott Skóciába, s ezt még 22 évvel és három nappal toldotta meg.

Tovább

Akit kivégeztek, mert papokat bújtatott - Margaret Clitherow

erzsebet_1.jpg

I. Erzsébet angol királynő (a fenti képen) uralkodása alatt is folytatódott a katolikus-protestáns csatározás, csak éppen ellenkező előjellel. Amíg I. Mária a protestánsokat üldöztette és végeztette ki, addig Erzsébet a katolikusokkal tette sok esetben ugyanezt. A leghíresebb kivégzett minden bizonnyal I. Mária skót királynő volt, aki 1587. február 8-án került lefejezésre, de rajta kívül is voltak szép számmal olyan személyek is, akikre ma is emlékezünk.

Tovább

Kivégzési módszerek a Tudor-korban

A középkor ugyan már véget ért a Tudor-korra, de a kivégzések változatossága mit sem változott, sőt még újabb módszereket is bevetettek, s nem elsősorban azért, hogy a kivégzés kevésbé legyen fájdalmas.

Élen járt ebben a nagy nőfaló, VIII. Henrik is. Persze itt csak az elterjedtebb módszerekre térünk ki.

Tovább

Tomürisz - Szkítia királynője, aki a szabadságért harcolt

tom.jpg

A masszagétek királynője a mai Kazahsztán, Üzbegisztán, Afganisztán és Türkmenisztán területének egy részén uralkodott a jászik fölött. A királynő nagy vezérek leszármazottja volt, s gyermekkorától ismerte és használta a fegyvereket. Ötéves korától lovagolt és a legmakacsabb lovakat is megülte. Hatéves korától már ügyes kardforgató volt, amely annak is köszönhető, hogy édesanyja halála után, apja egyedül nevelte.

Tovább
süti beállítások módosítása