Verocious párpercesei

2024.júl.23.
Írta: DJP Szólj hozzá!

Az első közvéleménykutatás

Mielőtt a demokrácia széles körben elterjedt volna, nem igazán volt szükség (s talán igény sem) arra, hogy az uralkodók felmérjék a közvéleményt, és erre nem is igazán volt erre tudományos módszerük.

Tovább

Aki nyugatra indult és keletre érkezett

Douglas Corrigan, a dicsőségre vágyó korai repülők egyik utolsó tagja volt, aki 1938-ban egy érdekes 'hibát vétett'. Tizenegy évvel korábban, amikor az amerikai Charles A. Lindbergh nemzetközi hírességgé vált azzal, hogy egyedül, megállás nélkül átrepülte Atlanti-óceánt, Corrigan azon szerelők közé tartozott, akik Lindbergh Spirit of St. Louis repülőgépén dolgoztak, de ez nem volt elég a texasi születésű pilóta számára.

corrigan.jpg

Tovább

A tea, amelynek ára sokszorosa az aranyénak

A Da Hong Pao tea a Da Hong Pao fa leveleiből készült, de ilyen fából már csak hat darab van a világon, amelyek a Wuyi-hegy szikláin élnek és nemzeti kincsnek számítanak.

da_hong_pao_fa.jpg

A tea betakarítása és feldolgozása hét lépést igényel, majd megkapjuk a zöldes/barna színű és orchidea illatú teát, amelynek hosszan tartó utóíze van.

A legtöbb teával ellentétben a Da Hong Pao teát kilencszer is le lehet forrázni, akkor is teljes értékű teát kapunk, s ezt a teát számos betegség kezelésére használják, többek között a vérkeringést is javítja.

da_hong_pao.jpg

A Da Hong Pao tea a diplomáciába is belépett, hiszen amikor Nixon elnök révén megkezdődött Kína és az USA között a kapcsolatfelvétel, az amerikai elnök összesen 200 grammot kapott a teából. Ez nem kevés, ha abból indulunk ki, hogy egy gramm tea csaknem 25-ször annyiba kerül, mint az arany ára. 

A tea ára grammonként 1400 dollár, de akár több is lehet. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy évente csak néhány száz gramm ilyen típusú teát termelnek, s bár 1982-ben sikeresen szaporították a dugványokat, s hat év múlva a minőség és az íz elérte az eredeti anyafa ízét, 2006-ban Wuyishan önkormányzata elkezdte „leállítani a Dahongpao anyafák betakarítását és megőrzését”.

Verocious

 

 

süti beállítások módosítása