Melyik a legrövidebb ABC?

A többezer nyelv sokszáz féle ABC-ből épül fel, amelyek több-kevesebb betűből állnak. De melyik a legrövidebb?

A hawaii ábécé (saját nevén ka pīʻāpā Hawaiʻi) a hawaii nyelv lejegyzésére használt, a latin íráson alapuló ábécé, amely mindösszesen 12 betűt tartalmaz! 

legrovidebb_abc.jpg

Az ábécé érdekessége, hogy a megszokott latin betűrend helyett, más csoportosítást használ, különválasztja a magánhangzókat és a mássalhangzókat.

A, E, I, O, U, H, K, L, M, N, P, W, ʻ

Ezt az írásrendszert amerikai protestáns misszionáriusok fejlesztették ki 1820 és 1826 között. Eredetileg az ábécé tartalmazta a B, D, F, G, R, S, T, V, Y betűket is, de mivel ezeket nem használja a mindennapi nyelv, a hétköznapi írásból kivették őket, de tudományos munkákban továbbra is használatosak ezek a betűk is.

Az angol szövegekben nem használják a hawaii két fontos elemét. Az egyik a torokzárhang ʻ jele (hasonlít egy kis "tömött hasú" hatosra, neve ʻokina), pl.: Hawaiʻi – „Hawaii”, Oʻahu – „Oahu”. Figyelni kell a használatára, mert értelem-megkülönböztető lehet: koʻu – „enyém”, kou – „tiéd”.

A másik fontos elem, a magánhangzók hosszúságának a jelölése, amit az angolra átíráskor általában elhagynak. A hosszúság jele a hawaiiban a magánhangzó feletti vízszintes vonal (saját neve kahakō): ā ē ī ō ū. Ez a jel nem befolyásolja az ábécébe rendezést, az ilyen betűket nem különböztetjük meg az alapbetűktől. (Honolulu)

volcano.jpg

  A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!  

 

 

Címkék: nyelv, ABC, Hawaii