Dzsingisz kán megharagszik és kő kövön nem marad

Amikor egy birodalom atomjaira hullik

Alá ad-Dín Mohamed a Hvárezm Birodalom uralkodója volt, aki élete során szépen lassan kiterjesztette uralmát a szomszédos területekre.

1200-ben lett uralkodó, s 1218-ban már hatalmas terület tartozott az uralma alá, amikor felkeresték Dzsingisz kán követei, aki a kereskedelmi kapcsolatok szélesítését és a szövetséget ajánlotta számára. Mohamed ezt a gyengeség jelének vette, s egyébként sem bízott a kánban, ezért elutasította az ajánlatot. (Dzsingisz kán egy 14. századi ábrázoláson)

genghis_khan.jpg

A következő évben a kormányzója, Inalchuq feltartóztatott egy legalább száz kereskedőből álló mongol karavánt, azzal a váddal, hogy kémkednek. A kán békésen akarta megoldani az ügyet, ezért követeket küldött Mohamedhez a kereskedők szabadon bocsátását és kárpótlását követelve. Mohamed az egyiküket (egy muszlimot) lefejeztette, a másik kettőt (két mongolt) pedig kopaszra borotválva visszaküldte a muszlim fejével együtt, s a kereskedőket is kivégeztette.

Dzsingisz kán kijelölte maga helyett Ögedei-t, hogy amíg elintézi az ügyet, otthon képviselje, aztán legalább 100.000 főnyi seregével rárontott a szomszédos birodalomra.

A mongolok gyorsan elfoglalták az országot, s a kán parancsára számos civilt lemészároltak vagy rabszolgává tettek, Inalchuqot pedig elfogatta, olvadt ezüstöt öntött a fülébe és szemébe. Mohamed elmenekült, a kán pedig parancsot adott a felkutatására és meggyilkolására. Összesen húszezer harcos tette tűvé az országot miatta.

Mohamed végül a Kaszpi-tenger egy kicsiny szigetén halt meg 1220 decemberében mellhártyagyulladásban. Fia megpróbálta a harcot folytatni, de a birodalom két éven belül eltűnt a történelem viharában. Dzsingisz kán brutálisan bosszút állt, az országot teljesen megsemmisítette.  (az eltűnt birodalom)

khwarezmian_empire_1190_1220.png

 A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!