Egy véres esküvői ünnepség - Marie Antoinette

A fiatal trónörökös, Lajos és Marie Antoinette házasságkötésének utolsó eseménye volt egy tűzijáték 1770. május 30-án.

marie-antoinette-crop.jpg

Ez akkortájt még viszonylag újdonság volt a francia nép számára, éppen ezért nagyon sokan kíváncsiak voltak rá.
Két héttel korábban a rossz időjárás miatt már el kellett halasztani a tűzijátékot, amely még tovább fokozta a várakozást. (a képen Marie Antoinette)

Az esküvőn közel 500 személy vett részt, s az ő szórakoztatásuk mellett közel 200.000 párizsit is ki kellett szolgálnia az olasz Ruggieri-fivérek előadásának. A kor leghíreseb pirotechnikai szakértőit a király fogadta fel, s számtalan különleges látványossággal szolgáltak - a mozgó effektusoktól, az egyedi formákig vagy színkombinációkig. (a képen egy grafika a tűzijátékról)

fire.jpg

Párizs utcái este kilenc körül teltek meg, amikor várták a mesés előadást.

A tűzijáték során azonban egy erős széllökés a tömeg felé terelte a tűzijátékok egy részét. Ekkor pánik tört ki, az emberek menekülni kezdtek, amely azonban sok áldozattal járt. Először a Rue Royal felé rohantak, amely azonban nem volt elég széles, hogy ekkora tömeget elbírjon. Ráadásul egy másik tömeg, amelynek tagjai nem tudtak az események alakulásáról, a Rue Royal-on a Place de la Concorde felé haladt. Sokan elestek, így sokakat halálra tapostak.

A hivatalos kormányzati források szerint összesen 133 halálos áldozat volt a rengeteg sérült mellett. Más források szerint azonban akár az ezret is elérhette a halottak száma, sőt egy 1839-ben kiadott leírás alapján akár 3000 is lehetett a halálosan sérültek száma. 

Véres előrejelzése volt a a francia forradalom viharainak és a királyi pár halálának.

Mind a mai napig ez az egyik legtöbb áldozatot követelő esemény a szórakoztatás körében bekövetkezett tragédiák sorában. Az események teljesen lesújtották a fiatal párt, akik egy havi királyi járadékukat ajánlották fel az áldozatok számára.

djp