Nagy Katalin pókerarca

Nagy Katalin egy udvari vacsora közben megkérte Vaszilij Csicsagovot, egy tapasztalt haditengerészeti parancsnokot, hogy meséljen néhány anekdotát a háborús élményeiből.

nagy-katalin1.jpg

A parancsnok lelkesen mesélni kezdett, s hamar elragadtatta magát, kiabálni kezdett, hadonászott és elég sok trágár kifejezést is használt, ahogyan a tengerészek között megszokhatta. 

csicsagov.jpg

A többi udvaronc döbbenten nézett rá, s Csicsagov (a fenti képen) csak akkor értette meg, hogy mit csinált. Könyörgött a cárnőnek, hogy bocsásson meg neki, hogy ilyen kifejezéseket használt a jelenlétében. A cárnő pókerarccal csak annyit válaszolt, hogy „Semmi baj, kérem, folytassa, én úgysem értem a tengerésznyelvet"

A legismertebb és legelismertebb orosz cárnő gyakran keveredett hasonló helyzetbe.

Egy másik alkalommal Katalin éppen Alekszandr Sztroganov gróffal kártyázott, s a gróf éppen csúnyán vesztésre állt. A gróf hirtelen dühösen felállt és az asztalra csapva felkiáltott: „Lehetetlen önnel játszani! Mindent elveszíthet, amit csak akar és végtelen hitele van, most képzelje el, mit érzek!"

kartyajatek.jpg

Nyikolaj Arkharov tábornok, aki szintén játszott, leszidta a grófot, amiért illetlenül viselkedett, de a cárnő nyugalomra intette.

"Nyugodj meg, Nyikolaj Petrovics, 50 éve kártyázom Sztroganovval, és ez minden alkalommal megtörténik."

djp