A karácsonyfa megjelenése Oroszországban

A cári Oroszországban Nagy Péter volt az első, aki megpróbálta népszerűsíteni a karácsonyfa-állítás szokását, mert az Európában megtett utazása során megismerkedett a téli ünnepek fenyőfadíszítésével is.

nagy_peter_1838-ban_festette_paul_delaroche.jpg

A cár el akarta terjeszteni ezt a szokást, s utasította az embereket, hogy "saját házukban, nagy és forgalmas fontos utcákon, előkelő embereknek, ill. a vallási és világi hivatalnokok számára kijelölt házakat, fákkal, fenyőágakkal, fenyő- és borókaágakkal díszített díszeket a kapuk előtt kell elhelyezni ..., a szegény emberek számára legalább egy-egy fát vagy ágakat tegyenek a kapura vagy fölé, s a lakásukba.”

A szokás azonban nem terjedt el, s Nagy Péter halála utáni években már csak a kocsmákban lehetett feldíszített fákat találni. Ezeket a bejáratnál vagy a tetőn helyezték el, hogy megjelöljék az analfabéta vendégek ivóhelyeit.

charlotte_es_miklos.jpg

Egy évszázaddal később azonban egy porosz hercegnő került az országba, amely a cár egyik öccsének feleségeként a második hazája lett. Charlotte hercegnő sokat sírt és sokat aggódott, mielőtt találkozott vőlegénye családjával, azonban Nagy Katalin cárnő unokája, Miklós nagyherceg és a Romanov-család nagy szeretettel fogadta - ezt a szeretetet és elfogadást láthattuk Alekszandra Pavlovna esetében is, aki József nádor tragikusan elhunyt felesége volt.

A fiatal pár ugyan érdekházasságot kötött, de hamar kialakult közöttük a kölcsönös szimpátia, majd szeretet is. Az ortodoxá vált Alekszandra Fjodorovna éppen a 19. születésnapján, 1817. július 13-án lett a nagyherceg felesége.

A fiatal feleségnek azonban nagyon hiányzott az otthona és arra kérte férjét, hogy 1817. december 24-én állítasson fel egy karácsonyfát a moszkvai lakosztájában, amelyet aztán a porosz hagyományok szerint díszített fel.

Egy évvel később már a cári rezidencián is megjelent az első karácsonyfa, majd tíz év múlva (1828-ban), immár a cár feleségeként Alekszandra Fjodorovna megtartotta az első karácsonyi partit a cári család számára.

karacsonyi_bal.jpg

A karácsonyi ünnepségek lassan rendszeressé váltak, s előbb a fővárosi nemesség, majd a vidéki nemesség vette át. Az 1840-es években már a polgárság körében is egyre többen engedhették meg maguknak a karácsonyfa-állítást, s az egyes polgárok szinte versenyeztek egymással az egyre szebb és gazdagabban díszített fákkal. Az első nyilvános karácsonyfa 1852-ben került ki a szentpétervári Katalin-pályaudvarra, aztán szépen lassan elterjedt.

Az élet furcsa szeszélye, hogy a 19. század első évtizedeiben Angliában, III. György angol király felesége, egy német hercegnő volt az, aki bevezette a karácsonyfaállítás szokását, akit éppen Charlotte-nak hívtak.

 

 djp