Pocahontas - aki a legismertebb indián hercegnő

Pocahontas talán a legismertebb indián nő, akinek az élete azonban nem igazán úgy alakult, ahogyan a Disney-mesében látható.

disney.jpg

Persze az indián hercegnő és John Rolfe legendás szerelme az amerikai történelem talán legromantikusabb legendája, de az 1614. április 5-én Richard Buck lelkész vezetésével megtartott esküvő inkább politikai indíttatású volt, mint szerelmi házasság, bár az sincs kizárva, hiszen az akkor már hosszabb ideje fogságban lévő lány már tizennyolc éves lehetett.

john_rolfe_es_pocahontas_hazassaga.jpg

Pocahontas, akit egyébként nem így hívtak, hanem Matoaka néven született, valóban egy közel 30 törzsből álló törzsszövetség Wahunsenacawh nevű legfőbb főnökének a lánya volt, de a főnöknek rajta kívül még volt vagy 25 gyermeke.

Az általunk ismert név talán azt jelenti, hogy "kis önfejű" vagy mások szerint a "kedvenc lány".

A házasság hamar eredményes volt, hiszen már 1615 januárjában megszületett Thomas, bár az angol királyi udvarban okozott némi vitát, hogy egy "hercegnőt" egy "közember" vett feleségül. A kereszténység térítésének mindenesetre az egyik legjobb módja volt, így a Rebecca névre keresztelt feleség a londoni Virginia Company támogatásával és unszolására a férjével együtt Angliába indult efféle győzelmi trófeaként.

pocahontas_megkeresztelkedese.jpg

John Rolfe és Rebecca Rolfe 1616. június 12-én érkezett meg Plymouth kikötőjébe 11 másik indián kíséretében, akik között ott volt egy Tomocomo vagy Uttamatomakkin nevű szent ember is.

Londonban élt ekkortájt John Smith is, akivel Pocahontas még gyerekként megismerkedett, s akiről azt mondták neki hogy meghalt, amikor egy súlyos sérülés miatt elhagyta az Újvilágot. Talán Pocahontas is azért kelt át az óceánon, hogy láthassa Smith-et, ami később, 1617 elején sikerült is, bár mindketten zavarban voltak.

Ha addig nem is tudta,Plymouthban megtudta, hogy John Smith még él, ráadásul Smith levelet írt I. Jakab feleségének Anna királynénak, amelyben kéri, hogy a lányt "királyi látogatóként" kezeljék, s hogy a lány az életét veszélyeztetve mentette meg az ő életét. Arra is figyelmeztette, hogy ellenkező esetben könnyen elveszíthetik az indián támogatókat az Újvilágban.

smith.jpg

Feltehetően nem ezért, de Pocahontas nagyon sok különböző társasági összejövetelre meghívták és kiemelt figyelemmel bántak vele, sőt 1617. január 6-án őt és Tomoconot a királynak is bemutatták egy Whitehallban tartott színházi előadáson.

Ez volt Ben Johnson darabjának, a The Vision of Delight című drámának a bemutatója, ahol a király nagyon közvetlen volt a vendégekkel szemben, így Pocahontasnak később külön el kellett magyarázni, hogy kivel is találkoztak. Persze Jakab egyébként is eléggé bogaras, bár igen tudós király volt.

pocahontas-james.jpg

Pocahontas és férje több különböző helyen élt, amíg Angliában tartózkodtak, de mint minden látogatásnak, egyszer ennek is vége szakadt. Közel 3000 mérföld angliai utazgatás után 1617 márciusában Pocahontas és Rolfe hajóra szálltak, hogy visszatérjenek Virginiába, de nem jutottak messzire, amikor a Temze partján lévő Gravesend körül a lány hirtelen súlyosan megbetegedett. A hajó kikötött, s Pocahontast kivitték a partra, ahol azonban nemsokára meghalt.

pocahontas-death.jpg

Nem tudni pontosan mi okozta a halálát, a feltételezett okok között szerepel a tüdőgyulladás, a himlő, a tuberkolózis, a vérhas és a mérgezés is. Ez utóbbi azért merült fel, mert bár a legtöbben királyi személyként tekintettek rá, de voltak akik nem örültek a jelenlétének.

A temetése 1617. március 21-én volt a Gravesend-i Szent György-templom plébániáján, s a sírja talán a templom szentélye alatt van. A templom azonban 1727-ben egy tűzvészben elpusztult, így a pontos helye nem ismert. A templomkertben 1958 óta egy életnagyságú bronzszobor őrzi az emlékét, amely William Ordway Partridge amerikai szobrász Jamestownban 1907-ben felállított szobrának másolata.

Pocahontas halála után nem sokáig maradt meg a béke az angolok és az indiánok között, egy gyilkosság és egy mészárlás után elkezdődött egy évszázados háború.

indian_massacre_of_1622.jpg

Pocahontas fia felnőtt és utódai ma is élnek, s közéjük tartozik Edward Norton, Golden Globe-díjas amerikai színész is.

djp