Az első vonat(ki)rablás Amerikában

1865 április 9-én véget ért az amerikai polgárháború, majd néhány nappal később lelőtték az újraválasztott Lincoln elnököt, aki egy éjszakán keresztül haldoklott, s 1865. április 15-én reggel nyolc órakor elhunyt.

Az amerikai közvélemény egyik része megdöbbent, a másik része pedig örült mindennek, mindenesetre leginkább ezt foglalkoztatta az embereket. Három héttel Lincoln halála után viszont Cincinnati játszott fontos szerepet, hiszen 1865. május 5-én történt az első hivatalos vonatrablás, az ohiói North Brendben található Queen City külvárosában. Az esemény Cincinnatitől körülbelül 17 mérföldre nyugatra történt Gravel Pit és North Brend állomások között. A Ohio & Mississippi Express járata este nyolckor indult Cincinnatiből és St. Louis felé tartott.

train3.bmp

"A rablásban részt vevők a cincinnati raktártól északnyugatra lévő vágányszakaszról kitérítettek egy sínt, aminek következtében a mozdony kisiklott." - írta Tom Rizzo amerikai író.

Az utasok eleinte azt hitték, hogy a vonat valamilyen mechanikai problémával küzd, de hamar kiderült, hogy nem ez történt.

vonatrablas.jpg

"Revolveres férfiak léptek be a négy személygépkocsi ajtaján, majd az egyik férfi azt kiabálta, hogy 'raboljatok ki minden átkozott férfit, de ne bántsátok a hölgyeket." - írta le az eseményeket Tom Rizzo.

Körülbelül száz utas volt a vonaton a négy összecsúszott kocsiban, akiktől elrabolták a készpénzt és ékszereket, de az Adams Express Car volt az elsődleges célpont. A vonaton lévő három széfet kicipelték a szabad ég alá és felrobbantották, így 30 db, egyenként 1000 dollár értékű kötvényt szereztek meg.

Miután a rablással végeztek, a banditák (körülbelül tucatnyian) állítólag átúsztak vagy csónakon áteveztek az Ohió folyón Kentuckyba. Másnap reggel egy farmer arról számolt be, hogy eltünt néhány lova. Egyetlen szemtanú volt, egy halász, aki megrémült a banditáktól és elrejtőzött, így kevés érdemi információval rendelkezett.

train.jpg

A kormány azonnal milíciát küldött Cicinnatiből, Covingtonból és Louisville-ből is a rablók felkutatására, s az Adams Express Company is 500 dolláros vérdíjat tűzött ki a rablók fejére, de soha nem találták meg őket. Néhány nappal később azonban a Kentucky állambeli Verona polgárai néhány kincstárjegyet találtak az utcán szétszórva.

Mindez fontos hír volt az újságokban, s nem csak helyben, hanem a New York Times is írt (igaz röviden) az ügyről.

jessejames.jpg

Egyesek szerint Jesse James és bátyja szervezte a rablást, mások szerint Reno Gang volt a gyanúsított, de nem volt ellenük bizonyíték, igaz Reno egy évvel később hasonló rablást szervezett.

Arra mindenesetre jó volt, hogy új terepet mutasson a bűnözőknek a hagyományos bankrablás mellett.

djp