A perzsa rézműves, aki királyságot alapított

Ya'qūb ibn al-Layth al-Saffārī (egyszerűbben Ya'qub) egy egyszerű perzsa rézműves volt, aki 840. október 25. született egy Karnin nevű városban, a mai Afganisztán területén.

yaqub1.jpg

Az első évtizedeiről sok ellentmondásos feljegyzés van, s ezek szerint lehetett keresztény vagy iszlamista is, esetleg szunnita muszlim, de abban egyetértettek, hogy aszkéta életmódot folytatott.

Ekkor még nagyon szegény volt, s olykor csak kenyérre és hagymára tellett. Hamarosan átköltöztek Zaranj városába, ahol Ya'qub rézműves lett, öccse pedig öszvérhajtó.

Ekkortájt éppen felkelések zajlottak az Abbászidokkal szemben, így Ya'qub és testvérei csatlakoztak a harcolókhoz, s végül 861 körül Ya'qub került hatalomra, s magát már emírnek címezte.

yaqub.bmp

Ekkor már felkeltette az abbászida kalifa figyelmét is, majd a környéken élő népek ellen harcolt sikerrel és szerzett jelentős zsákmányt. Elfogta egy király fiát is, majd meghódította Kabult is.

Egyre komolyabb sikereket aratott, s egy győzelmi ünnepségen szóvá tette, hogy miért arab nyelven mondanak ünnepi beszédet, amely nem az anyanyelvük. Az egyik titkára ettől fogva már perzsa nyelven írt.

yaqub.jpg

Számos területet meghódított, s ő maga is együtt harcolt a katonáival, olykor komoly sérüléseket szerezve. Egyik alkalommal olyan komoly arcsérülése volt, hogy húsz napig csak a pipáján keresztül tudott élelmet magához venni. Több hadjáratot vezetett, s olykor komoly győzelmeket aratott a sokkal esélyesebb ellenfelek ellen.

Felajánlották neki, hogy legyen Bagdad katonai vezetője, de érezte, hogy a kalifa csak gyengeségből engedte volna, így ő maga indult el Bagdad felé. Ez viszont nem tetszett a sereg egy részének, de 876. március 15-én Bagdadba érkezett és tábort várt. Hamarosan összecsapott a kalifa seregével, akik jelentős számbeli fölényben voltak.

ya_qub.jpg

Sok harcban győzött, de saját magát nem tudta legyőzni, hiszen visszautasította, hogy kezeljék a kólikáját, amelynek eredményeképpen 879. június 5-én, egy szerdai napon meghalt, Gundeshapurban. Mivel nem házasodott meg, Amr Saffari, az öccse követte uralkodóként.

Ya'qub állítólag nem tudott arabul, s ezért vezették be a perzsa nyelvet hivatalosként, s ma már népszerű népi hősként tekintenek rá, aki az első autonóm uralkodó volt Khusaranban - emlékét hatalmas síremlék őrzi.

ya_qub_tomb.jpg

DJP