100 pont egy mérkőzésen - a legnagyobb kosárlabdázó, Wilt Chamberlain

A sporttörténelem egyik legnagyobb alakja volt Wilton Norman Chamberlain, amerikai profi kosárlabdázó, aki 14 szezonon keresztül játszott centerként az NBA-ben, 1958-73 között.

wilt100.jpg

A 216 cm magas Wilt 1936. augusztus 21-én született és sokan a kosárlabda legnagyobb alakjának tartják, hiszen számos vagy inkább számtalan rekord fűződik a nevéhez.

Hétszer szerezte a legtöbb pontot egy teljes szezonban, tizenegyszer a legtöbb lepattanót és ő az egyetlen játékos az NBA történelmében, aki legalább 30 pontot és 20 lepattanót szerzett átlagban egy teljes szezonban - ráadásul ő ezt hétszer is megtette, sőt a teljes karrierje során is szerzett átlagosan 30 pontot és 20 lepattanót.

Kétszer volt bajnok és négyszer MVP, aki 13 alkalommal szerepelt az All Star és 10 alkalommal az All-NBA csapatban.

wilt.jpg

Általában kedves embernek ismerték, de nagy egóval rendelkezett, s emiatt aztán a pályafutása vége felé több olyan emberrel is megromlott a viszonya, akikkel korábban jó kapcsolata volt. Sokak szerint, ha fiatalabb korában kicsit erőszakosabb, sokkal több címet nyerhetett volna és még több rekordot állíthatott volna fel.

A 13-as számú mezben játszott, amelyet négy csapat is visszavonultatott miatta, amelyek közül a Philadelphia 76ers és a Los Angeles Lakers a legismertebb. Karrierje során több beceneve is volt: Big Dipper, Goliath és Wilt the Stilt.

Az egyik legemlékezetesebb sikerét 1962. március 2-án érte el, amikor a Philadelphia Warriors a New York Knicks ellen játszott, s 169-147-es győzelemből 100 ponttal vette ki a részét. Ő az egyetlen NBA-játékos, akinek sikerült elérnie a 100 pontot, a következő Kobe Bryant 81 ponttal.

wilt100b.jpg

A magas és karrierje végén már 140 kg súllyal rendelkező Wilt hatalmas erejéről is ismert volt, talán ezért is szerepelt a Conan, a pusztító című filmben Arnold Schwarzenegger mellett, 1984-ben. A filmezés mellett sikeres üzletember is volt, de több könyvet is írt.

Mindezek mellett azonban a szexuális étvágyáról is híres volt, s állítása szerint (amely sokak szerint megalapozott) élete során kb. 20.000 nővel volt kapcsolata. Talán ez is közrejátszott abban, hogy soha nem nősült meg, s 1999. október 12-én agglegényként hunyt el, 63 évesen. A halála oka szívelégtelenség volt, amelynek már voltak korábban is előzményei, s le is fogyott mintegy ötven fontot (kb. 23 kg-ot) viszonylag rövid idő alatt.

Vagyonát a halálakor, 25 millió dollárra becsülték.

wilt1.jpg

Ügyvédje szerint: "Érdeklődőbb volt, mint bárki, akit valaha ismertem. Forgatókönyvet írt az életéről. Érdekelték a világ dolgai, néha késő este felhívott és filozófiáról beszélgetett. Azt hiszem, nagyszerű emberként fognak emlékezni rá. Történetesen kosárlabdából keresett megélhetést, de sokkal több volt ennél. Bármilyen témáról tudott beszélni. Igazi Góliát volt."

"Wilt volt az egyik legnagyobb, akit valaha láttam, és soha nem fogunk olyan játékost látni még egyet, mint amilyen ő volt." - mondta Kareem Abdul-Jabbar, aki szintén legenda volt, s akinek ráadásul megromlott a viszonya Chamberlannel, de a tudását így is elismerte.

„Egy pimasz, színes bőrű fiatalember voltam, aki egy fehér csapatsportba kezdett, és átvette az irányítást – parancsoló és követelőző voltam” – mondta egy 1997-es interjúban. „Azt hiszed, hogy ezért kedveltek? Nem hiszem.”

 

djp