Dante nem létező rehabilitációja

Dante a középkor egyik legismertebb politikusa és költője volt, akit az 'olasz nyelv atyja'-ként ismernek. Persze nem mindig tartották ilyen nagyra, hiszen amikor 1301-ben egy politikai csoport átvette az irányítást Firenzében, számos bűncselekménnyel vádolták meg.

dante.jpg

Abban az időben a polgárság két pártra szakadt, a pápa híveit tömörítő guelfekre és a császár híveire, a ghibellinekre. Ráadásul a guelfek között voltak szélsőséges pápapárti fekete guelfek és mérsékeltebb fehér guelfek.

guelg-ghibelin.png

Dante a mérsékeltebb táborhoz tartozott, de próbált közöttük közvetítő szerepet vállalni, a béke helyreállítása érdekében. Ennek érdekében mindkét párt vezetőjét száműzték.

Dante éppen a pápánál járt követként, amikor 1301. november 1-én Valois Károly, akit a pápa küldött Firenzébe, hogy béketárgyalásokat folytasson, átjátszotta a hatalmat a fekete guelfek kezébe. Ők aztán Dantét 5000 forint pénzbírságra és két év száműzetésre büntették meg, s a javait elkobozták.

Amikor pedig Dante nem jelent meg előttük, akkor 1302. március 10-én a büntetést máglyahalálra változtatták. Dante többet nem térhetett vissza, de a családját végül megkímélték (hiszen a fekete guelf vezérnek azért rokona volt), s a családi birtokból is megmaradt egy rész.

A Corriere della Sera nevű újság 2021. január 31-én adott arról hírt, hogy Dante egy kései leszármazottja, Sperello di Serego Aligh­ieri asztrofizikus azt szeretné, hogy helyezzék hatályon az őse ellen meghozott nyílvánvalóan politikai indíttatású ítéletet.

dante2.jpg

Ez azért is lehetséges lenne, mert az olasz törvények szerint a bírósági ítéletek felülvizsgálatának nincs időkorlátja, ha bizonyíték van arra, hogy az elítélt ártatlan. Későb az asztrofizikus azt nyilatkozta, hogy egy firenzei ügyvéd, Alessandro Traverso kereste meg ezzel 2019 őszén, hogy a Dante-emlékévre 'tisztázzák' megalapozottak voltak-e a vádak. Az ügy érdekessége, hogy a Dantét elítélő podesta (elöljáró) Cante Gabrielli egyik leszármazottja is él, Antoine de Gabrielli, s ismerik is egymást.

dante1.jpg

Dante leszármazottja azonban nem akar új eljárást, s ezzel kapcsolatos helyreigazítást közölte is a Corriere della Sera.

djp