Egy különleges klub a Déli-sarkon

A 300 Club olyan személyeket gyűjt össze, akik néhány perc alatt 300 Fahrenheit (vagyis 167 Celsius) fok eltérést is kibírnak. A csoport (talán nem túl meglepő) az Antarktiszon jött létre, az Amudsen-Scott Dél-sarki állomáson, de már van észak-amerikai szervezete is.

300_club.jpg

A 300 Club tagjai egy olyan téli napra várnak, amikor a hőmérséklet lecsökken -100 F (vagyis -73 C fokra), amely áprilistól szeptemberig bármikor megtörténhet.

Persze az ilyen hőmérséklet sokszor csak percekig marad, így a klubtagok folyamatos készenlétben vannak, ha a helyzet úgy kívánja. Ha elérték a kívánt kinti hőmérsékletet, akkor a klubtagok eltöltenek bő tíz percet a 200 F (93 C) fokos szaunában, majd miután kellően felmelegedtek, egy csizma kivételével teljesen meztelenül kisétálnak a Déli-sarkként kijelölt pontra, ahol megkerülik a jelzőbóját és visszatérnek az állomásra. Mindezt nagyon gyorsan, hogy elkerüljék a fagyási sérüléseket.

300_club_1.jpg

Persze vannak drukkerek, akik szükség esetén segítséget tudnak nyújtani.

Miután a csapat visszatért az állomásra, újra felmelegszenek kicsit, de ekkor már alkoholos italok segítségével - belülről.

Az első Antarktiszon kívüli klub 2019. január 30-án jött létre Minneapolisban (Minnesota államban). Ott persze nem volt -100 F fok, így kénytelenek voltak megelégedni a -27 F (-33 C) fokkal, viszont a három férfi 138 C fokra melegítette a házi szaunát, s 10 percig ültek benn, aztán megkerültek egy zászlórudat és visszatértek.

ceremonial_south_pole.jpg

Az orosz Vostok-állomáson, a hidegponton a hőrmérséklet rendszeresen eléri a -112 F (-80 C) fokot is, így ott kicsit másképpen működik a dolog. A klubhoz való csatlakozáshoz ki kell bírni a szauna 248 F (120 C) fok hőmérsékletét, majd legalább 200 mp időtartamot az állomáson kívül kell lenni, ahol éppen -80 C fok van. Ez a 200 Club, amely a Celsius-hőmérsékletváltozásra utal.

vostok.jpg

djp