A legidősebb fa szándékos kivágása

Donald Rusk Currey egy amerikai földrajzprofesszor volt, akit a közvélemény leginkább a Prometheus, az akkoriban ismert legidősebb élő fa, ellentmondásos kivágásáról ismer.

1963-ban Currey a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem végzős hallgatója volt, s egyes fák mérete, növekedési üteme és növekedési formái alapján meggyőződött arról, hogy nagyon régi példányok is léteznek a Snake-hegységben.

Megállapította, hogy egyesek meghaladták a 3000 évet, de különös érdeklődést mutatott az általa WPN-114-nek nevezett fa iránt, amelyet korábban Prometheus néven ismertek.

e28c2aa7752aab7e1f8d665643c81c91.jpg

Currey nem tudott megfelelő mintát beszerezni a WPN-114-ből, legalább négyszer próbálkozott egy 28 hüvelykes fúróval, de sikertelenül, két fúrószárat is eltört. Ekkor úgy döntött, hogy engedélyt kér az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatától a fa kivágására. A fa kivágását végül engedélyezték, a teljes törzs keresztmetszeti vizsgálata céljából.

A fát 1964. augusztus 6-án kivágták és feldarabolták, majd a metszetek több darabját elvitték feldolgozásra és elemzésre, először Currey-nak, majd később másoknak is.  Meglepetésükre a fa nemcsak öreg volt, de idősebb is, mint bármely más ismert fa. A vizsgálatok alapján 4484 éves volt, vagyis a csírázási dátuma i.e. 2880-ra volt tehető

Beletelt néhány évbe, amíg a Prometheus kivágásáról szóló információ eljutott a nyilvánossághoz, de miután ez megtörtént, nagy vita kerekedett. Sokan kritizáltak az Erdészeti Szolgálatot, de még többen Curreyt. A fa kivágása világszerte heves reakciót váltott ki, és nagyban hozzájárult a Great Basin Nemzeti Park létrehozásához.

A nevadai Bakerben található nemzeti park látogatóközpontjában, ma is megtekintheti bárki a Prometheus Tree Currey egyik keresztmetszetét. A furcsa alakú keresztmetszet 12 láb kerületű, de az élő kéreg mennyisége már mindössze öt hüvelyk széles volt a fa kivágásakor. A fa külsejének nagy része már holt fa volt. 

Currey sokáig keresett idősebb fát, mint amelyet kivágatott, de haláláig nem kísérte szerencse a próbálkozását.

djp