35 döntetlen után új elnök - elnökválasztás Amerikában 220 éve

Benjamin Franklin 1790-es halála után pár évvel, 1799-ban elhunyt George Washington is, aki az Egyesült Államok első két elnöki ciklusában első számú vezető volt, mindkét alkalommal százszázalékos eredménnyel, majd alelnöke, John Adams lett az új elnök.

1800-ban az amerikai választás történetében először történt meg, hogy a két jelölt (Thomas Jefferson és Aaron Burr) ugyanannyi szavazatot kapott, mindkettőjükre 73 fő szavazott, míg John Adamsre 65 fő, Pinckneyre 64 fő illetve John Jayre 1 fő. 1800-ban már a negyedik elnökválasztás zajlott le 1800. október 31 és december 3. között, amely Jefferson számára, aki az előző választáson kissé lemaradt Adams mögött, egy jó revans volt. (Rembrant Peale: Thomas Jefferson - 1800)

thomas_jefferson_by_rembrandt_peale_1800.jpg

Ekkortájt minden elektor két szavazatot adhatott le, s a legtöbbet szerző lett az elnök, s második legtöbbet szerző az alelnök. Az első három választáson ez jól működött, s így lett Thomas Jefferson alelnök John Adams mögött 1796-ban.

Az Alkotmány 2. cikkelye szerint „[Ha] több olyan ember van, aki rendelkezik ilyen többséggel és azonos számú szavazattal rendelkezik, akkor a képviselőház haladéktalanul voksolja egyikük az elnöknek."

Ekkortájt kezdtek tért hódítani a pártok, amelyek közül a demokrata-republikánus és a föderalista volt a legerősebb. A helyzet azonban az volt, hogy a holtversenyben álló jelöltek mindketten a demokrata-republikánus párt jelöltjei voltak, s a párt tagjai többségbe is kerültek az elektorok között. Azt is felismerték a föderalisták, hogy ha minden föderalista szavaz Adamsre és Pinckneyre, akkor döntetlen lesz közöttük, ezért abban egyeztek meg, hogy egyikük John Jayre fog szavazni, így eldönthető ki legyen az elnök és alelnök. A demokrata-republikánusok ezt nem gondolták végig, ezért alakulhatott ki döntetlen.

1801 februárjában a képviselőház tagjai már államonként szavaztak, hogy ki legyen az elnök. Azonban, mivel 16 állam volt, így a győzelemhez kilenc szavazatra volt szükség. Ott azonban a föderalisták rendelkeztek többséggel, s nagyon nem szerették Jefferson politikáját, de még inkább tartottak az oppurtunista Burrtól. 

A döntés azonban nem nagyon akart összejönni, február 11. és 17. között összesen 35 alkalommal 8 állam Jeffersont támogatta, 6 Burrt és 2 (Maryland és Vermint) megosztott volt, így üres szavazólapot adott le. A helyzet eközben már annyira feszült volt, hogy Pennsylvania és Virginia katonai mozgósítást rendelt el. Ez hatott, így hiába nem volt a helyzet annyira egyszerű, hogy a képviselőház egymás után 35 alkalommal egyformán szavazzon, de a 36. próbálkozásra meg tudták Thomas Jeffersont választani. Vermont és Maryland is őt támogatta, így tíz szavazata volt, míg Delaware és Dél-Karolina üres szavazólapot adott le, így Burr csak 4 szavazatot kapott.

1800election.png

Ezzel a polgárháborús helyzet elmúlt, azonban számtalan kérdés felmerült, így alkotmánymódosításra kényszerültek. Ekkor került be az alkotmányba (12. módosítás) hogy egy szavazat az elnöké legyen, egy másik az alelnöké - s külön szavazólapot hoztak létre. Azt is rögzítették, hogy ha több elnökjelölt van, és senki nem szerez többséget, akkor az első három helyezett egy következő körben újra megméretheti magát.

 A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!