Hogyan vesztette el trónját három francia király összesen öt nap alatt?

Húsz perc a francia trónon

Louis Antoine, Franciaország, Angoulême herceg több dologgal is felhívta magára a figyelmet, de a legérdekesebb minden bizonnyal az a tény, hogy ő minden idők legrövidebb ideig tartó uralkodása volt a francia trónon.

1775. augusztus 6-án született, mint (a későbbi) X. Károly legidősebb fia, aki átélte XVI. Lajos és felesége kivégzését, a nagybátyja (XVIII. Lajos) restaurációs kísérletét, Napóleon hatalomra jutását és bukását és az új királyság kialakulását. (X. Károly)

fran_ois_pascal_simon_gerard_x_karoly_1825.jpg

Belépett a bajor hadseregbe, később Oroszországban és Nagy-Britanniában élt, ahol havonta 300 fontnyi juttatást kapott, majd a császár visszatérésekor Wellington herceg mellett harcolt.

1824-ben apja X. Károly néven trónra lépett, de hat év uralkodása után 1830-ban a júliusi forradalomban a tömeg a király lemondását követelte, s logikusan ő következett volna (mint trónörökös), viszont a tömeg Lajos Fülöp orléans-i herceget szerette volna a trónon látni.

A király nagy nehezen ráállt a lemondásra, s 1830. augusztus 2-án aláírta a lemondó nyilatkozatot. A következő húsz percben egyrészt a felesége kérlelte, hogy ne írjon alá hasonló nyilatkozatot, az apja viszont sírva kérlelte, hogy a királyság érdekében ő is mondjon le. Ha nem ezt teszi, a tömeg ellenük fordul, s ahogyan 1789-ban - a királyság elbukik. (Vincent Calvo: Louis Antoine d'Artois -1850)

800px-louis_antoine_d_artois_vincent_calvo_1850.jpg

A herceg folyamatosan könyörgött az apjának, hogy csak egy órát maradhasson király, oly sok év várakozás után. („Laissez-moi régner seulement une heure.”) mire az apja és a nemzetgyűlés tagjai hevesen tiltakoztak („Vous? Sûrement pas!”). A  herceg végre engedett, de nem Lajos Fülöp javára mondott le, hanem Henri d’Artois herceg számára, aki alig 10 éves volt ekkor.

Ezek a nyilatkozatok teljesen ellentmondtak a királyság törvényeinek, s kis herceg névleges királysága 5 nap múlva semmissé vált, amikor a nemzetgyűlés két háza augusztus 7-én nem őt, hanem Lajos Fülöpöt kiáltotta ki királlyá.

Ezzel a Bourbon-liliom lehullt. 

  A blogban használt források listája 


A képzeletbeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz!