Egy amerikai elnök különleges halála

Az amerikai hős, akit legyőzött a cseresznye és a tej

Az egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik a tej és a gyümölcs is, mégis akadhat olyan helyzet, amikor ezek okozhatják valakinek a halálát - meg persze a féktelen habzsolás.

zachary3.jpg

Zachary Taylor az Amerikai Egyesült Államok 12. elnöke volt, aki azonban alig 16 hónapot töltött a hivatalában.

Taylor 1784. november 24-én született Virginia államban egy ültetvényes családban, s ő volt az utolsó olyan elnök, aki az amerikai alkotmány elfogadása előtt született. 1808-tól negyven évig katonáskodott, s gyorsan haladt előre a katonai ranglétrán. A mexikói-amerikai háborúban (1846-48 között) nemzeti hőssé vált, amikor a cukrászdaháborúban elhíresült Santa Anna tábornokot legyőzte Buena Vista közelében, annak ellenére, hogy háromszoros túlerő ellen harcolt. Közben megnősült, s összesen hat gyermeke született, s az egyik lánya Jefferson Davis felesége lett. A sajtó már Washingtonhoz és Andrew Jacksonhoz hasonlította.

Családfáját egészen a Mayfloweren utazott William Brewsterig vezette vissza és soha nem járt iskolába, hanem magántanárok oktatták.

zacharytaylor.jpgPolitikai meggyőződése eléggé homályos volt, életében sohasem szavazott, de kompromisszumos jelöltként mégis megnyerte 1849-ben az elnökválasztást, s politikussá vált. Ez sem ment egyszerűen, hiszen a whig párt a tudta nélkül jelölte, s bár utólag (portósan) küldtek neki erről egy értesítést, ő nem olvasta azt, mert nem volt hajlandó a postaköltséget kifizetni. Aztán ő győzött, 163 elektori szavazatot kapott, 123 ellenében. Persze ez nem jelentett túl sok változást, mert elnökként sem gyakran fordult meg a kongresszusban és távol tartotta magát kabinettől is.

Mindezek miatt a történészek a "felejthető" kategóriába sorolták. Ennek ellenére a whig-párt elnökjelöltjei közül mégis őt tartják a legeredményesebbnek. Ő volt az utolsó olyan elnök is, akinek hivatalában rabszolgák szolgáltak.

Szűk másfél évvel a beiktatása után, 1850. július 4-én a legnagyobb amerikai ünnep szokásos rendezvényén vett részt. Ez egy adománygyűjtő rendezvény volt, az akkortájt épülő washingtoni emlékmű alapkőletételére. Ezután végigsétált a Potomac folyó partján, majd visszatért a Fehér Házba. Az elnök napközben nagy mennyiségű jéghideg tejet és nyers, jeges gyümölcsöt fogyasztott, de visszaérkezése után nagyon szomjas lett, s több pohár hideg vizet ivott.

Másnapra erős gyomorgörcsei alakultak ki, s egy darab jéggel próbálta enyhíteni a fájdalmát. Hamarosan súlyosan megbetegedett, s az orvosok végül ópiummal próbáltak enyhíteni a szenvedésein. A betegség egyre súlyosabb lett, s az elnök állapota néhány nap alatt válságosra fordult. Érezve a véget, magához hívta a feleségét és elbúcsúzott tőle.

zacharytaylord.jpg

1850. július 9-én 22:35-kor hatvanöt éves korában elhunyt. A halála a nagy mennyiségű jeges cseresznye és a tej okozta bélhurut miatt következett be. Ezzel csatlakozott azon híres emberek közé, akik belehaltak az étvágyukba.

Persze nem sikerült Adolf Frigyest túlszárnyalnia.

1991-ben exhumálták, mert felmerült, hogy arzénmérgezést szenvedett, de a vizsgálat alapján (bár volt a szervezetében arzén) nem az okozta a halálát, hanem a jeges gyümölcs és a hideg tej.

djp