Grant tábornok furcsa szokásai

grant.jpgUlysses S Grant, az amerikai polgárháború egyik leghíresebb tábornoka és az Egyesült Államok 18. elnöke a civil életben korántsem volt olyan sikeres, mint a harctéren.

Az, hogy milyen katona volt, leginkább Sherman tábornok szavaiból derül ki: „Én sokkal okosabb ember vagyok, mint Grant; Sokkal többet tudok a háborúról, a hadtörténetről, a stratégiáról és a taktikáról, mint ő; Én többet tudok a szervezésről, az ellátásról és az adminisztrációról, és minden másról, mint ő; de csak azt tudom megmondani, hogy hol ver meg engem, és hol veri meg a világot. Rohadtul nem érdekli, mit tesz az ellenség a szeme előtt, s ez pokolian megijeszt! ”

A polgárháború előtt közel másfél évtizedig volt katona, s már százados volt, amikor egy részegeskedés miatt leszerelt, vagy ahogyan évekkel később ő fogalmazott „a mértéktelenség bűne nem kis mértékben járult hozzá leszerelési döntésemhez.”

Az északi és déli ellentét nem igazán érdekelte, de a Fort Sumter erődnél történtek felháborították is visszatért a seregbe. Nemsokára már ezredes volt és nagyon nagy szerepe volt az északiak győzelmében, amelyet a Béketeremtők című 1868-as, George Alexander Peter Healey készített festmény is mutat, amelyen Lincoln mellett ül a középpontban.

beketeremtok_george_alexander_peter_healey_1868.jpg

Persze az is, hogy pár évvel később elnökké választották, bár nem lett a legsikeresebb, mert ő maga ugyan becsületes maradt, de elnézte munkatársai kétes ügyeit. Ahogyan ő fogalmazott utolsó kongresszusi üzenetében:
„Az volt a szerencsém vagy szerencsétlenségem, hogy minden korábbi politikai képzés nélkül az elnöki hivatalba hívtak. Ilyen körülmények között ésszerű feltételezni, hogy hibáknak kell bekövetkezniük."

Grant, az egyik leghíresebb amerikai hadvezér, akit a közvélemény időnként a "mészáros" névvel illetett, nehezen grant2.jpgbírta a vér látványát. Nemcsak az emberi vér látványa zavarta, hanem a mindenfajta vér. Ezért kérte mindig arra a szakácsot, hogy a steak-et is teljesen süsse át, ne félig véresen tálalja.

Mindezek mellett nagyon szégyenlős volt, így a polgárháború évei alatt, beosztottjai soha nem látták mosakodni, mert minden alkalommal a sátrában mosakodott, miután gondosan lezárta a bejáratot. Egyébként az egyenruhát kifejezetten utálta viselni, s gyakran civil kalapot hordott és nem viselt kardot vagy közlegényi kabátot hordott.

Természetesen ez a hóbortja nem csak a polgárháború alatt üldözte, hanem a békeidőben is.

60 éves korában maga Grant állította, sőt sokak szerint dicsekedett is vele, hogy senki nem látta őt teljesen meztelenül egészen fiatal fiú korától. Mindez annak a fényében igazán érdekes, hogy Grant kétszer nősült, s mindkét feleségétől született egy gyermeke.

Persze nem ő volt az egyetlen hóbortos elnök, George Washington sem ment a szomszédba néhány furcsaságért, s legalább akkora hadvezér volt, mint Grant.

 djp