Montagu herceg fogadása - a hiszékenység dicsérete

john_montagu_2nd_duke_of_montagu_by_sir_godfrey_kneller_bt-wiki.jpgMontagu herceg és Lord Chesterfield fogadást kötött, amelyben a herceg azt ígérte, hogy egy lehetetlen ígérettel tölt meg egy teljes színházat, annyira bolond London népe.

A londoni General Advertiser nevű újságban (és több más újságban is) nemsokára egy hirdetés jelent meg, amely szerint a Royal Haymarket Theatre-ben lép fel a legcsodálatosabb bűvész, aki hihetetlen mutatványokra képes. A hirdetés szerint a bűvész bármely embert halottá majd élővé változtatja és bele tudja rakni egy normál méretű borosüvegbe. A hír hamar bejárta a várost, s hamarosan mindenki erről beszélt. A hirdetés szerint az előadás 1749. január 16-án 18:30-kor kezdődött

A közönségben számos nemes is volt, közöttük olyanok is, akik nem ismerték a fogadás tényét. A hírek szerint Cumberland hercege is megjelent, aki II. György brit király legkisebb fia volt, a későbbi III. György testvére, aki Mészáros Cumberland néven volt ismert, mert kegyetlenül leverte az utolsó Stuart lázadási kísérletet. Azonban hiába telt meg zsúfolásig a színház.

Az asztalon ott állt egy zöld terítővel letakart üveg, amely a legnagyobb mutatványhoz volt szükséges.

Múlt az idő és semmi nem történt, így a tömeg nyugtalankodni kezdett. A bűvész még 19 órakor sem jelent meg, de ekkor egy színházi alkalmazott jelent meg, aki bejelentette, hogy a bűvész nem érkezett meg, így visszakapják a befizetett pénzüket.

A tömeg lassan rájött, hogy becsapták, s zavargás kezdődött. Valaki egy égő gyertyát dobott a színpadra, s egyre forrtak az indulatok. Sokan rájöttek, hogy ideje távozni (így tett a király fia is), de így is ott maradt számtalan kalap, paróka vagy kard is a tolongásban. A nézők egy kisebb csoportja azonban ott maradt, s a színház teljes berendezését összetörte. A padokat felszakították, a függönyöket letépték, a díszletet összetörték, a páholyokat lebontották, s az összetört berendezést az utcára vitték, ahol elégették.

Mivel alig tudott valaki a fogadásról, elkezdődtek a találgatások, s először a színház menedzserére, Samuel Foote-ra gyanakodtak, de kiderült, hogy ő is érezte, hogy valami nincs rendben, ezért figyelmeztette a tulajdonost. John Potter, a tulajdonos, azonban végül mégis engedélyezte az előadást.

Így az egyébként is különös humoráról ismert Montagu herceg megnyerte a fogadást, amely nagy vihart kavart, amelynek csak az vetett véget, amikor a herceg 1749. július 5-én elhunyt. Mivel élő fiú örökös nem maradt utána, a cím is kihalt.

djp