A főkertész, akinek ötezer élet száradt a lelkén

Souflikar, az Oszmán Birodalom és IV. Mehmed szultán hóhéra volt, aki hivatali idejének öt éve alatt összesen ötezer ember gyilkolt meg. Ez körülbelül naponta három ember a hétvégéket és ünnepnapokat is beleszámítva.

Souflikar azonban nem vacakolt kötelekkel, hurkokkal, baltákkal vagy bárdokkal, hanem a lehető legegyszerűbb módon oldotta meg a kivégzéseket. Az áldozatokat megfojtotta.

suoufklikar.jpgMár gyermekkorában is gyakorolta mindezt, mert nagyon szerette az állatokat halálra fojtani, amely aggodalommal töltötte el a szüleit, de végül is emiatt lett ismert.

Nem volt azonban igazságtalan ember, hiszen a magas rangú kivégzendőknek igazi esélyt kínált. Az áldozatoknak egy körülbelül 300 méteres versenyfutást ajánlott fel az uralkodói kertekben. Ha nyertek, akkor egyszerűen száműzték őket, de ha Souflikar nyert, akkor azonnal megfojtotta őket.

Az áldozatok szerencsétlenségére Souflikar eléggé atlétikus volt, így nem túl gyakran veszített, egyes hírek szerint soha nem történt meg.

A hivatalos címe szerint egyébként nem "királyi hóhér" volt, hanem "királyi kertész".

Persze ennek az oka az volt, hogy a hóhér feladatát a bostancı basha látta el, vagyis a főkertész, aki az oszmán kertészek kb 5000 fős seregének a vezetője volt, akik a kertek művelése mellett a vámfelügyelői és rendőrtiszti feladatokat is elláttak.

A hagyományos egyenruhájuk tartalmazott egy vörös sapkát, muszlin nadrágot és egy mélyen kivágott inget.

djp