A világ első öntöttvas ívhídja - az Iron Bridge

Az Iron Bridge a világ első öntöttvas ívhídja, amely 1779 óta az angliai Shropshire megyében található, a Coalbrookdale-től délre fekvő Ironbridge város közelében, amely Nagy-Britannia leghosszabb folyóján, a Severn folyón ível át.

A híd 30,62 méter fesztávú és 12,8 méter magas boltívből áll. Mind az öt, a középponttól a középpontig 1,49 méter távolságra lévő gerendája három koncentrikus ívből áll, amelyeket csavarokkal kapcsolnak össze radiális létrafokokkal. A belső csak két darabból áll, amelyek az ív csúcsán vannak összeillesztve.

A híd lényegében 482 öntvényből áll, de ha beleszámítjuk a burkolatot és a korlátokat, akkor összesen 1736 öntvény van.

A híd megépítéséig csak kompokkal lehetett átkelni a Severn-szoroson, de a vasipar olyan gyorsan fejlődött a 18. században, hogy megbízhatóbb és gyorsabb átkelési lehetőségre volt szükség. A vashíd ötlete valószínűleg 1773-ban fogalmazódott meg, s az építkezés mindössze három hónapig tartott, de csak 1779 tavaszán kezdődött és nyarán fejeződött be.

A két boltív közül az első 1779. július 2-án ívelt át a Severn folyón. Ekkor kellett megépíteni a bekötőutakat is, majd a hidat 1781 újév napján nyitották meg. Egy kisebb másolatot 1791-ben építettek a Dessau melletti Wörlitzer Parkban.

További érdekességek - Verocious naplója 

djp