Verocious párpercesei

2023.már.18.
Írta: DJP Szólj hozzá!

Amikor Jeruzsálem Londonban volt - IV. Henrik halála

Gaunt János fia, Bolingbroke Henrik, akit II. Richárd száműzött Angliából, Franciaországba menekült, ahol szívesen fogadták. Hamarosan azonban visszatért, 1399. július 4-én partra szállt York grófságban, majd elfoglalta egész Angliát, sőt augusztus 19-én a király (II. Richárd) is a fogságába került. (A borítóképre a francia IV. Henrik került az Indexen - nem tudom miért!!)

Tovább

Az első hivatalos francia királyi kegyencnő

Az egyik leghíresebb francia királyi szerető, a kisnemesi származású Agnes Sorel, VII. Károly életének része lett, mint az első hivatalos francia királyi kegyencnő.

agnes.jpg

A születési helye vita tárgya, egyesek szerint Fromenteau-ban (Touraine megye) született, mások szerint Pikardiában, 1422-ben. Négy fivéréről tudunk, de a családhoz tartozott egy püspök és egy várkapitány is.

Tovább

A naptárváltás problémái Angliában

A kontinens országaiban jórészt már a 16. században áttértek a Gergely-naptárra a Julián-naptárról.

julian_to_gregorian_date_change.pngA két naptári rendszer működése alapvetően egyetlen pontban tért el egymástól, amely azonban a 18. századra már 11 napnyi eltérést jelentett a két naptári-rendszer között. A különbség nagyon leegyszerűsítve az, hogy a Julián-naptárban minden negyedik év szökőév, a Gergely-naptárban pedig a kerek százas évek közül csak a négyszázzal is oszthatóak. Így a Julián-naptár szerint 1700 szökőév, a Gergely-naptár szerint pedig nem, míg az 1600 mindkét naptári rendszerben szökőév.

Tovább

A Santo Antonio elsüllyedése

A Santo Antonio egy III. János portugál király személyes tulajdonában lévő carakk típusú portugál hajó volt, amely elsősorban rezet és ezüstöt szállított. A hajó a portugál király zászlóshajója volt, így igazán fontos volt a számára, ráadásul a rakománya, a becslések szerint 18800 fontot ért, amely egy átlagos éves fizetés 4000-szerese volt, a mai értéke 100 millió font lehet. (Aa képen a „Santa Catarina de Monte Sinai” nevű hasonló carakk)

portugal_carakk.jpg

Tovább

A szovjet karácsony

Hasonlóan a három évszázaddal korábbi példához, amikor a puritánok tiltották be a karácsonyt Angliában és a gyarmatokon, 1929 és 1935 között a Szovjetunió polgárainak is tilos volt a karácsony megünneplése - sőt az országban minden vallási ünnep tiltva volt. (Lenin a gyerekek között karácsonykor)

lenin_egy_unnepsegen_sokolnikiben.jpg

Nem elég azonban, hogy maga az ünnep tiltva volt, a karácsonyfák árusítása is büntethető tevékenység volt - bár az kicsit korábban kezdődött.

Tovább
süti beállítások módosítása